c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o humanitarnoj pomoći Siriji

24.02.2014 07:07 UJEDINJENI NARODI, 22. veljače 2014.(Hina/Reuters, )Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o dopremi humanitarne pomoći Siriji, kojom se prijeti "dodatnim mjerama" onima koji je se ne budu pridržavali, zahtjeva otvaranje granica za dostavu pomoći i osuđuje kršenja ljudskih prava koja su počinile vladine snage i naoružane oporbene skupine.

Rusija i Kina, koje su štitile sirijsku vladu u 15-članom vijeću tijekom trogodišnjeg građanskog rata, glasovale su za rezoluciju. Uložile su veto na tri ranije rezolucije koje su osuđivale sirijsku vladu i prijetile joj mogućim sankcijama. "Bilo bi bolje da ova rezolucija nije bila potrebna. O humanitarnoj pomoći se ne bi trebalo pregovarati, to je nešto što bi trebalo biti zajamčeno međunarodnim pravom", rekao je vijeću glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ban bi u roku od 30 dana trebao izvijestiti vijeće o provedbi rezolucije i iznijeti svoju procjenu o tome treba li prema onima koji je se ne pridržavaju primijeniti dodatne mjere.