c S
Dnevne novosti

Vlada: neka trgovačka društva posluju transparentnije

04.02.2013 07:12 ZAGREB, 1. veljače 2013.(Hina)Vlada RH prihvatila je izvješće o provedbi Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu od 2010. do 2012. u kojem se vidi kako neka trgovačka društva posluju transparentnije, ali ne i kad su u pitanju donacije.

"Iz izvješća se vidi da neka trgovačka društva posluju transparentnije, ali treba poraditi više na transparentnosti kad su u pitanju donacije", kazao je na sjednici Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić te najavio proširivanje izvješća i na trgovačka društva u vlasništvu lokalnih samouprava tako da se dobije sveobuhvatna slika.

"Jako je bitno, ne samo da se zaustavi kriminal u javnim poduzećima, nego i da ljudi vjeruju da su procedure transparentne i poštene i da posao dobivaju najbolji i najkvalificiraniji. To ne ide 'preko noći' jer imamo neke traume iz novije povijesti, ali mislim da je trend dobar i da će biti još bolji", ocijenio je premijer Zoran Milanović.

Pritom je dodao kako je važno da građani vjeruju da se u Zagrebačkom holdingu natječaji ne namještaju zadnjih pet godina i da nema prigovora, da se u javnim poduzećima natječaji ne namještaju, da su pravila vrlo stroga, kao kod prijema na radno mjesto u Europsku komisiju. "Nema preko veze - prolaze samo najpametniji i najbolje pripremljeni", kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na sukob interesa te naveo primjer političara, sa susreta u Čileu, iz jedne od najliberalnijih demokracija, a koji je "pod normalno" i član nadzornog odbora jedne od najvećih duhanskih industrija u svijetu i parlamentarni zastupnik u isto vrijeme. To, dodao je, nije bez kontroverze, ali je smatrano dopustivim te naveo da ni to, ali ni rješenje kojim se sve brani, nije dobro.

Vlada je prihvatila i nacrt prijedloga migracijske politike za razdoblje od 2013. do 2015. godine čija svrha je, po riječima ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, osigurati da migracijska kretanja budu u korist gospodarskog i socijalnog razvitka države i društva.

Tim dokumentom se planira i osnivanje povjerenstva za provedbu integracija stranaca u hrvatsko društvo. Prihvaćen je i prijedlog Akcijskog plana za jačanje nadzora nad duhanom od 2013. do 2016. u kojemu je poseban naglasak stavljen na inspekcijski nadzor i stalni zdravstveni odgoj.