c S
Dnevne novosti

Vlada: Vrkić neće biti posrednik u rješavanju situacije u Vukovaru

05.09.2013 07:10 ZAGREB, 4. rujna 2013.Hina, Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić neće biti posrednik u rješavanju situacije u Vukovaru, doznaje se u Vladi iz koje poručuju da su državne institucije dužne provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, čija se primjena na lokalnoj razini regulira Statutom jedinice lokalne samouprave.

Vrkić je danas Hini rekao kako je spreman, ako to od njega zatraže, pomoći u rješavanju složene situacije u Vukovaru, a pojedini su mediji objavili da će on biti posrednik u rješavanju spora između Vlade i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Iz Vlade je Hini odgovoreno kako je "netočno da će Ivica Vrkić biti posrednik između Vlade RH i nije jasno koga oko primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina".

Državne institucije dužne su provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a što se tiče primjene tog zakona u lokalnoj samoupravi, ona se regulira Statutom jedinice lokalne samouprave, naglašavaju u Banskim dvorima.

U konkretnom slučaju, dodaju, Grad Vukovar ima pravo sukladno Zakonu propisati u Statutu da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalne manjine može uvesti na dijelu područja Grada i u užem opsegu od prava predviđenih Zakonom.

Pritom se, napominju iz Vlade, u proces donošenja takve odluke, sukladno članku 32. Ustavnog zakona, mora uključiti i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.