c S
Dnevne novosti

Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja - mali zakon za velike promjene

15.10.2013 07:26 ZAGREB, 14. listopada 2013.(Hina), Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja, koji su zajednički izradili Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, smanjit će se mogućnosti subjektivne procjene vještaka o stupnju invalidnosti i administrativna procedura, jer se dosad moralo proći dva ili više sustava vještačenja, rečeno je na okruglom stolu o tom zakonu koji u Ministarstvu socijalne politike i mladih nazivaju "malim zakonom za velike promjene".

Na taj će se način, rečeno je, prevladati dosadašnje poteškoće neujednačenih vještačenja o stupnju invalidnosti, koje pogoduju odlasku u mirovinu unatoč eventualnoj radnoj sposobnosti. Ministrica socijalne politike Milanka Opačić rekla je da će novi, jedinstveni Zavod za profesionalnu rehabilitaciju, vještačenje i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u okviru Fonda za rehabilitaciju, započeti s radom u drugoj polovici 2014. jer treba vremena da se utvrdi metodologija po kojoj će se raditi jedinstveno vještačenje, za što su se najviše i zanimali sudionici okruglog stola.

Navela je da se posao vještačenja dosad radio u okviru šest ministarstava, bilo je angažirano više od tisuću vještaka na ugovor o djelu, a godišnje je trošeno oko 19,5 milijuna kuna. Tu se, dodala je, uvode promjene pa će i broj vještaka biti manji, o čemu se rade projekcije u Ministarstvu rada. Promjene ipak najviše očekuju u smislu pravednijeg sustava vještačenja. "Smatramo da možemo učiniti pravedniji sustav vještačenja jer u ovom trenutku, za isto tjelesno oštećenje, jedno pravo možete dobiti u jednom gradu, a u drugom ne", kazala je Opačić i dodavši kako to žele promijeniti i ujednačiti pristup.

Navela je da se po prvi puta uvodi i lista po kojoj će se procjenjivati ostatak radnih, funkcionalnih kapaciteta, pa bi zakon trebao pridonijeti smanjivanju potpunog isključivanja invalida iz svijeta rada. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da se na taj način omogućuje ljudima koji su zbog težine posla postali invalidi da, umjesto što idu u invalidsku mirovinu, ostanu u radnom procesu i rehabilitiraju se za druge poslove. "S druge strane, to nam je jedno od oružja protiv onih koji pokušavaju loviti u mutnom i lažnom dokumentacijom ili korupcijom pokušavaju dobiti invalidsku mirovinu", rekao je napomenuvši da će se u sustav vještačenja ulaziti i izlaziti "kao broj" tako da vještaci neće znati koga vještače, niti će onaj koga se vještači znati vještaka.

Napomenuo je da su ovih dana preplavljeni dopisima i mailovima građana koji ih upozoravaju na one koji, po njima, imaju nezasluženo određeni stupanj invalidnosti i invalidsku mirovinu te da sve te slučajeve provjeravaju. "Tamo gdje utvrdimo da je to istina, oduzet ćemo invalidsku mirovinu putem suda i nastojati da se sredstva vrate", rekao je. Mrsić je iznio podatak da danas 315.000 osoba prima invalidske mirovine ocijenivši da je praktički nemoguće napraviti reviziju svake mirovine. Ali ćemo, dodao je, reviziju provesti u svim slučajevima gdje posumnjamo ili imamo podatke da se možda radi o lažnoj mirovini.

Mrsić je rekao da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava već pokrenulo reviziju invalidskih mirovina, i to prvo zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, potvrdivši da u nekim zavodima ima i 40 posto zaposlenika s određenim stupnjem oštećenja što je znatno veći postotak nego u uobičajenoj populaciji gdje je oko 12 posto osoba s invaliditetom.