c S
Dnevne novosti

Završena Akademija o medijskom pravu u jugoistočnoj Europi

11.06.2012 07:14 ZAGREB, 8. lipnja 2012.(Hina), Prva Akademija o medijskom pravu u jugoistočnoj Europi je završila je u petak u Zagrebu s nizom preporuka u svrhu unapređenja kvalitete medijskog prostora javnih televizija, medijskog pluralizma i odgovornosti, doznaje se iz priopćenja Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), pokrovitelja skupa.

Ovaj petodnevni skup održao se pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), uz potporu Zaklade Friedrich Ebert, predstavnika OESS-a za slobodu medija te OESS-ove misije u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče javnih servisa, na skupu su pozvani relevantni sudionici da osiguraju financijsku i uređivačku neovisnost javnih radiotelevizijskih servisa te o tome podrobno i redovito informiraju širu javnost.

U kontekstu važnosti medijskog pluralizma stručnjaci su preporučili da se uvedu zakonodavni mehanizmi za procjenu medijske koncentracije, transparentnosti medijskog vlasništva, političke i kulturne raznolikosti mišljenja te da se intenziviraju napori regulativnih medijskih tijela u zaštiti medijskog pluralizma u praksi.

Podsjetili su da je odgovornost država poduprijeti medijski pluralizam. S obzirom na medijsko pravo i odgovornost, sudionici su pohvalili trend da se u regiji dekriminalizira kleveta. Međutim, kako se navodi u priopćenju, zakonodavstvo bi u slučajevima klevete trebalo ponuditi konkretne obrambene mehanizme za novinare i predstavnike medija u skladu s praksom Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Alternativni pravni lijekovi za narušavanje ugleda trebaju biti predviđeni zakonom, i njima, a ne parnicama, treba se služiti što je češće moguće, primjerice, pravom na repliku, što bi se zakonodavno trebalo snažnije naglasiti. Usporedno s odgovornošću medija trebala bi postojati i zaštita novinarskih izvora.

Sudionici skupa su bili medijski profesionalci iz regije – odvjetnici koji se bave medijskim pravom, zakonodavci, predstavnici medija, članovi regulativnih i samoregulativnih medijskih tijela, akademci s područja cijele jugoistočne Europe, kao i međunarodni stručnjaci.