c S
Dnevne novosti

Završena konferencija Nesvrstanih u Beogradu

07.09.2011 07:16 BEOGRAD, 6. rujna 2011.(Hina), Ministarska konferencija započeta u ponedjeljak u povodu 50. obljetnice od osnutka pokreta nesvrstanih zemalja, završena je u utorak navečer nakon radnog zasjedanja uz koje su skup obilježili i brojni bilateralni susreti.
Uz glavnu poruku da su vrijednosti na kojima je osnovan pokret prije 50 godina aktualne i u današnjem svijetu, sudionici su se tijekom dvodnevnog skupa zauzeli za unaprjeđenje suradnje, kako među zemljama članicama, tako i u njihovom nastupanju u Ujedinjenim narodima.

U završnom obraćanju novinarima ministra vanjskih poslova Egipta, zemlje sadašnje predsjedateljice pokreta, Mohameda Kamela Amra, i srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, ocijenjeno je kako je skup bio uspješan te da je izražena zajednička potpora miroljubivosti, dijalogu, ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju u međunarodnim odnosima i rješavanju globalnih problema.

Ministarska konferencija okupila je više od 600 diplomata u 105 izaslanstava, od čega 80 punopravnih članica pokreta, pet bivših jugoslovenskih republika, devet zemalja promatrača, sedam gostujućih zemalja i četiri međunarodne organizacije - UN, Organizaciju islamske konferencije, Arapsku ligu i Afričku uniju.