c S
Dnevne novosti

Ahrens: izbori u RH dobri, potrebno poboljšati zakone

06.12.2011 07:16 ZAGREB, 5. prosinca 2011.(Hina), Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u ozračju pluralizma i provedeni su na stručan i transparentan način, ali su ipak potrebna daljnja poboljšanja zakonodavnog okvira, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu voditelj ograničene promatračke misije za praćenje izbora Geert-Heinrich Ahrens.

Ograničena misija ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je pratila izbore, objavila je preliminarne rezultate i zaključke o izborima za Hrvatski sabor provedenima 4. prosinca, a izvješće je predstavio veleposlanik Ahrens na konferenciji za novinare.

"U preliminarnom izvješću koje objavljujemo danas navodi se da su izbori 4. prosinca održani u ozračju pluralizma te da su u administrativnom smislu provedeni na stručan i transparentan način", rekao je Ahrens. "Iako su potrebna daljnja poboljšanja zakonodavnog okvira te je potrebno razmotriti pitanja o popisima birača te relativne veličine izbornih jedinica, koraci poduzeti zbog manjkavosti koje su utvrdile prijašnje misije pozitivni su", istaknuo je.

U izvješću se navodi da je jednakost biračkog prava dovedena u pitanje teritorijalnom podjelom na izborne jedinice te da, iako zakon propisuje da razlika u broju registriranih birača u 10 izbornih jedinica ne bi smjela biti veće od pet posto, konačni popisi birača pokazuju da su razlike gotovo i 33 posto. Također se navodi da visok broj registriranih birača u odnosu na privremene rezultate popisa stanovništva iz 2011. pokazuje da to pitanje treba potanje razmotriti.

Po Ahrensovim riječima, pozitivni pomaci su na područjima poput financiranja izborne promidžbe. Nove odredbe o njezinu financiranju poboljšale su transparentnost i povjerenje u taj proces, no određena pitanja zahtijevaju daljnju pozornost, a među njima su ona koja uključuju troškove iz razdoblja prije početka izborne promidžbe, prijavljivanje iznosa popusta na promidžbu te učinkovitost sankcija, navodi se u izvješću.

Sudionici u izborima mogli su slobodno provoditi svoje aktivnosti u odmjerenoj predizbornoj promidžbi, usmjerenoj na pitanja poput gospodarstva i nezaposlenosti, dok su mediji osigurali biračima pristup različitim gledištima, kazao je. Međutim, zakonski propisi kojima se medijski nakladnici obvezuju na osiguranje jednake minutaže programa svim sudionicima, a ti su propisi osmišljeni zato da bi se svim kandidatima osiguralo jednako predstavljanje, "često su uzrokovali jednolično praćenje aktivnosti od javnih medija i ograničenim praćenjem aktivnosti u programima privatnih medija", stoji u izvješću.

Što se tiče državnog izbornog povjerenstva, ono je svoje zadaće obavilo na "stručan i transparentan način", a na nekoliko prigovora uloženih tijekom izbora odgovoreno je transparentno i pravodobno. Glasovanje na dan izbora na ograničenu broju birališta, koje je posjetila ograničena misija za praćenje izbora, provedeno je na primjeren i transparentan način, zaključio je Ahrens.