c S
Dnevne novosti

Brammertz: nema otvorenih pitanja između Srbije i ICTY

06.11.2013 07:10 BEOGRAD, 5. studenog 2013.(Hina), Glavni tužitelj haaškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je u razgovoru s visokim srbijanskim dužnosnicima da Beograd i Den Haag nemaju otvorenih pitanja i najavio da će pred Vijećem sigurnosti UN u prosincu njegovo izvješće o suradnji biti pozitivno.

Sa Brammertzom su danas u odvojenim susretima razgovarali prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Nebojša Rodić i državni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. Vukčević i Brammertz razmotrili su preostala pitanja: nove predmete tužiteljstva za ratne zločine, efikasniji pristup dokumentaciji ICTY i "zaštitu svjedoka bez koje nema uspješnog suđenja u regiji".

Kako je priopćeno nakon ovih sastanaka, suradnja Srbije i tužiteljstva u Den Haagu je "na veoma visokoj razini" i "nema otvorenih pitanja", a Brammertz je svojim sugovornicima potvrdio da će njegovo izviješće u UN biti pozitivno. Brammertz se u ponedjeljak sastao i sa predsjednikom Nacionalnog vijeća ua suradnju s ICTY Rasimom Ljajićem kojem je prenio istu poruku.