c S
Dnevne novosti

EK želi proširiti razmjenu podataka za sve vrste prihoda

09.05.2013 07:12 BRUXELLES, 8. svibnja 2013.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je u srijedu da će Komisija u sklopu borbe protiv poreznih utaja uskoro izići sa zakonodavnim prijedlogom kojim bi se postojeća automatska razmjena informacija proširila na sve vrste prihoda.

"Zadovoljstvo mi je najaviti da će Komisija predstaviti zakonodavni prijedlog kako bi se automatska razmjena podataka odnosila na sve vrste prihoda. To će osigurati konzistentno pokrivanje svih vrsta prihoda u svim zemljama članicama", napisao je Barroso u pismu čelnicima zemalja članica u povodu sastanka Europskog vijeća 22. svibnja koji će biti posvećen borbi protiv porezne evazije i pitanjima energije.

S početkom ove godine na snagu su stupila pravila o automatskoj razmjeni podataka u pet kategorija prihoda, među njima, plaće, mirovine i prihodi o vlasništva nad nekretninama, a sada bi se to proširilo na sve vrste prihoda, uključujući, između ostaloga, dividende i prihode od autorskih prava.

Međutim, još nema potpune suglasnosti o tome unutar EU-a jer Austrija, kao jedina preostala zemlja odbija sudjelovati u sustavu razmjene informacija i brani bankovnu tajnu, dok je Luksemburg nedavno popustio po tom pitanju.

Barroso ističe da se postavlja pitanje pravičnosti jer u trenutku fiskalne konsolidacije zemlje članice ne ubiru porezne prihode koje bi mogle, a s druge strane režu socijalna davanja, smanjuju broj zaposlenih u javnom sektoru i povećavaju porezne stope.

Prema procjenama Komisije, gubitci u državama članicama zbog utaje poreza dosežu tisuću milijardi eura godišnje. Barroso poziva zemlje članice da na međunarodnoj sceni zauzmu koordinirano stajalište kako bi razmjena informacija postala globalni standard.