c S
Dnevne novosti

GONG za reformu izbornog zakonodavstva

03.02.2012 07:18 ZAGREB, 2. veljače 2012.(Hina), U povodu Svjetskog dana izbora, GONG čestita građanima na iskazanom stupnju demokratičnosti, zbog čega su posljednji parlamentarni izbori te referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održani u demokratskom i mirnom ozračju, s manjim brojem nepravilnosti, te poziva vlasti na cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva, priopćio je danas GONG.

GONG u priopćenju ističe da su pošteni i slobodni izbori osnovni stup demokracije, a s obzirom na to da se povjerenje građana u političke procese godinama dovodi u pitanje i zbog mnogih nedostataka u izbornom zakonodavstvu i praksi, GONG smatra da je krajnje vrijeme za cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva. Također poziva na usklađivanje i sjedinjavanje svih relevantnih propisa u jedinstveni izborni zakonik.

GONG najavljuje da će pripremiti prijedlog za "transparentan i učinkovit proces donošenja jedinstvenog izbornog zakonika koji obuhvaća usklađene procedure za provođenje svih izbora i referenduma", a za to smatra da je potrebno ustrojiti jedinstveni državni registar građana i promijeniti Zakon o prebivalištu i boravištu građana te Zakon o popisima birača, uskladiti izborne jedinice, olakšati uvjete da građani mogu pokrenuti referendum, uz preciziranje pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu, revidirati pravila o medijskom praćenju izbornih kampanja te redefinirati mandat i sastav Državnog izbornog povjerenstva.

Također navodi kako je potrebno ukinuti pasivno biračko pravo osobama osuđenima za teška kaznena djela, zabraniti mogućnost da nositelj izborne liste bude osoba koja nije kandidat na toj listi u toj izbornoj jedinici, osigurati prilagodbu biračkih mjesta i potporu osobama s invaliditetom, omogućiti ostvarenje biračkog prava osobama na liječenju ili trajnoj medicinskoj skrbi te omogućiti biračko pravo osobama koje su lišene poslovne sposobnosti u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

GONG-ove konkretne mjere i preporuke vezane uz izmjene izbornog zakonodavstva sjedinjene su u izvještaju o provedenim parlamentarnim izborima 2011. te u zahtjevima Platforme 112, koalicije za vladavinu prava koju čini 57 nevladinih udruga. Na Markovu trgu u siječnju, u povodu konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskoga sabora, zastupnicima su podijelili 112 zahtjeva te platforme jer smatraju da bi njihovim ispunjenjem Hrvatska postala pravna država.

U izvještaju o provedenim parlamentarnim izborima 2011. GONG ocjenjuje kako je "izborni proces bio transparentniji nego prijašnjih godina s obzirom na to da je većina institucija bila otvorenija i aktivnija u informiranju birača, a sami izborni dani (3. i 4. prosinca 2011.) prošli su u demokratskom i tolerantnom ozračju na većini biračkih mjesta, s manjim brojem neregularnosti". Svjetski dan izbora obilježava se prvog četvrtka u veljači, a inicijativa za njegovo obilježavanje pokrenuta je 2005. godine na Svjetskoj konferenciji izbornih dužnosnika u Mađarskoj.