c S
Dnevne novosti

Hrvatska će imati koristi od sporazuma EU-a i Švicarske o zapošljavanju

02.09.2013 07:24 ZAGREB, 30. kolovoza 2013.(Hina), Švicarska je vlada predložila širenje sporazuma o slobodnom kretanju radne snage s Europskom unijom i na najnoviju članicu EU-a, Hrvatsku, izvijestio je portal švicarske javne televizije swissinfo.ch, uz napomenu da bi do pune provedbe tog sporazuma moglo proći do deset godina ako parlament i glasači odobre sporazum.

Po sporazumu, Švicarska može uvesti ograničenja i određivati kvote za zapošljavanje do deset godina nakon usvajanja sporazuma. Švicarska i EU su, kada je Unija imala 15 članica, sklopili sporazum o slobodnom kretanju radne snage a on je od tada dva puta proširivan, uglavnom na države istočne Europe, podsjeća portal.

Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga je rekla da je u pet krugova pregovora s Bruxellesom postignut dogovor o Hrvatskoj koji predviđa prijelazno razdoblje i manje tehničke izmjene. "Vlada je postigla svoj cilj", rekla je Sommaruga na konferenciji za tisak održanoj ovaj tjedan. Ona je dodala da je sporazum pomogao jačanju odnosa s Hrvatskom koja je u jugoistočnoj Europi drugi najveći trgovinski partner Švicarske.

Sommaruga je upozorila da bi odbijanje usvajanja sporazuma moglo navesti EU da suspendira niz drugih bilateralnih sporazuma sa Švicarskom a EU je glavni trgovinski partner Švicarske. Prijedlog će sada, prije no što će vlada iznijeti službeni nacrt prijedloga parlamentu, biti iznesen na konzultacije među strankama, kantonima, organizacijama i institucijama do kraja studenog. Ovisno o odluci i rokovima to bi pitanje moglo biti najranije 2015. godine stavljeno na referendum.

Desna švicarska Narodna stranka koja ima tradicionalno protuimigrantska stajališta već je najavila da će odbaciti proširenje sporazuma s EU-om na Hrvatsku, a švicarski su socijaldemokrati dali potporu sporazumu o Hrvatskoj, ali uz donošenje vladinih mjera za zaštitu zaposlenika od niskih plaća i povećanje transparentnosti na tržištu nekretnina.

Švicarska je vlada prošlog travnja također predložila davanje oko 45 milijuna švicarskih franaka Hrvatskoj u cilju smanjivanja društvenih i gospodarskih nejednakosti između bogatijih i siromašnijih članica EU-a. Sommaruga je istaknula da je isplata dragovoljna i nije predmet pregovora. Švicarska je također namijenila ukupno 1,26 milijardi franaka kao "doprinos proširenju", većinom za istočnoeuropske države, uključujući Poljsku, Češku i Mađarsku.