c S
Dnevne novosti

Kroz IPA program Hrvatska - Mađarska povučeno 47 milijuna eura

23.09.2013 07:12 VUKOVAR, 20. rujna 2013.(Hina), Kroz IPA prekogranični program Hrvatska - Mađarska povučeno je 47 milijuna eura, rečeno je na pristupnoj konferenciji tom programu koja se u povodu Dana europske suradnje održava u Vukovaru.

Na konferenciji sudjeluje oko 200 hrvatskih i mađarskih stručnjaka angažiranih na programima europske teritorijalne suradnje. Voditeljica hrvatskog izaslanstva i pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Helga Bubanović-Devčić istaknula je govoreći o IPA programu Hrvatska - Mađarska od 2007. do 2013. godine da je u 140 odabranih i 13 rezervnih i naknadno odabranih projekata s 240 hrvatsko-mađarskih partnera povučeno ukupno 47 milijuna eura, od čega je Hrvatska povukla 23, a Mađarska 24 milijuna.

Ocijenila je da je suradnja sa zemljama članicama Europske unije i konkretno s Mađarskom otvarala put prema funkcioniranju Europske unije, a primanjem u članstvo EU-a Hrvatska postaje ravnopravni partner i novac ulaže iz istog fonda. Do sada, naime, Hrvatska je ulagala iz IPA fonda, a Mađarska iz Europskog fonda za regionalni razvoj. „U novom programskom razdoblju zajedno ćemo ulagati novac iz našeg Europskog fonda za regionalni razvoj pa će i projektne aktivnosti biti nešto lakše za naše projektne partnere“, rekla je Bubanović-Devčić te dodala da se počelo raditi na novom programu koji će biti mnogo veći.

„Sve zajedno za programe prekogranične suradnje imamo na raspolaganju oko 130 milijuna eura koji će se trošiti od 2014. do 2023. godine“, dodala je. Istaknula je da se nekoliko posljednjih mjeseci radi s mađarskim partnerima na operativnom programu prekogranične suradnje za iduće razdoblje i trenutačno se definiraju zajednički prioriteti koji se moraju predstaviti Europskoj komisiji do rujna 2014. godine. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je da je županija realizirala nekoliko projekata prekogranične suradnje, u prvome redu sa Srbijom i BiH, jer ne graniči Mađarskom.

Ipak, kao pridruženi član županija je sudjelovala i u IPA projektima Hrvatska - Mađarska te je zajedno s Virovitičko-podravskom županijom u dva projekta povukla 1,1 milijun eura. Župan Galić rekao je kako vjeruje da će zbog brojne mađarske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji te Dunava koji povezuje dvije zemlje u idućemu proračunskom razdoblju županija znatnije sudjelovati u projektima te kao nositelj pojedinih projekata.

Mađarski parlamentarac Gyorgy Csoti podsjetio je, među ostalim, na zajedničku hrvatsko-mađarsku povijest te je ocijenio da je dosadašnja politička i kulturna suradnja Hrvatske i Mađarske te suradnja na ostalim područjima vrlo dobra, no nedostaje gospodarska suradnja. Predložio je Hrvatskoj da iskoristi članstvo u Europskoj uniji te da kao država intenzivira gospodarske odnose s Mađarskom i Višegradskom grupom koju čine i Slovačka, Poljska i Češka.