c S
Dnevne novosti

Leko: Hrvatska želi privući kineske ulagače

25.09.2013 07:12 ZAGREB, 24. rujna 2013.(Hina), Hrvatska želi privući kineske ulagače, a nakon ulaska u Europsku uniju postala je pouzdan prijatelj Kine u okviru Europe, rekli su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i kineski veleposlanik Shen Zhifei u utorak u Zagrebu na proslavi kineskog nacionalnog praznika.

"Želja je Hrvatske privući zainteresirane kineske investitore u područje infrastrukture, novih tehnologija, zelenoga gospodarstva", rekao je Leko na svečanosti priređenoj u prigodi 64. godišnjice utemljenja Narodne Republike Kine.

Podsjetio je da je Hrvatska vlada Kini predstavila projekte koji bi mogli biti zanimljivi kineskim ulagačima.Kina je lani potaknula suradnju sa 16 zemalja srednjoistočne Europe i time stvorila nove mogućnosti za proširenje gospodarske i trgovinske suradnje između Kine i Hrvatske, rekao je veleposlanik Shen Zhifei.

"Hrvatska i Kina su bliski prijatelji i dobri partneri, a nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju Hrvatska je postala pouzdan prijatelj Kine u okviru Europe", dodao je veleposlanik.Svoj govor veleposlanik je temeljio na isticanju kineskoga gospodarskog čuda u povijesti svjetskoga gospodarstva jer je održalo brzi razvoj više od 30 godina.

Kina je sada ušla u fazu srednje visokog razvoja, ali sa stopom rasta od 7,5 posto ona je na svjetskoj razini još u fazi brzog razvoja, rekao je.

Leko je svim Kinezima u Hrvatskoj čestitao nacionalni praznik i zaključio da je upravo ova godina vrijeme za ostvarivanje punih potencijala u međusobnim gospodarskim odnosima dviju zemalja koje su razmjenom posjeta na visokim razinama izgradile odlične političke temelje na kojima će graditi "snažnije gospodarske odnose".