c S
Dnevne novosti

Nacionalni odbor raspravljao o nacrtu pristupnog ugovora

30.09.2011 07:18 ZAGREB, 29. rujna 2011.(Hina), Od trenutka potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om Hrvatskoj počinju teći neki važni rokovi, među kojima i arbitražni sporazum sa Slovenijom, te "monitoring" europskih institucija, izjavila je u četvrtak Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, nakon što se na njemu raspravljalo o nacrtu teksta toga ugovora.

"Od trenutka potpisivanja pristupnog ugovora počinje teći rok za rješavanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Važno je na razini državne uprave imati pokrivene te obveze, imati svijest o tim obvezama, jer Sabor vjerojatno još neće biti konstituiran", istaknula je Pusić.

Ujedno je objasnila da gotovo odmah nakon potpisivanja Ugovora počinje teći i "monitoring", odnosno nadzor europskih institucija vezanih uz ispunjavanje preuzetih obveza.

"Monitoring će posebice biti usmjeren na tri područja - tržišno natjecanje, pravosuđe i temeljna prava, te na upravljanje granicama i pripreme za Schengen" dodala je Pusić.

Također je podsjetila da Hrvatska 12. listopada očekuje svoje posljednje izvješće o napretku, a da će godina dana kasnije, u listopadu 2012. dobiti i prvo opsežno izvješće o "monitoringu".

Napomenula je da se treba očekivati da će neke zemlje krenuti u ratifikaciju Ugovora u matičnim parlamentima upravo nakon toga izvješća.

"Hrvatska bi Uniji trebala pristupiti 1. srpnja 2013., 11 mjeseci prije redovitih izbora za Europski parlament, te stoga treba provesti opće izbore za naših 12 predstavnika u Europskom parlamentu", zaključila je Vesna Pusić.

Nacionalni odbor je, uz nazočnost glavnog hrvatskog pregovarača Vladimira Drobnjaka i predstavnike Vlade na čelu s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrejom Plenkovićem, raspravljao o nacrtu teksta Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će potpisan 19. prosinca u Varšavi.