c S
Dnevne novosti

Natječaj za hrvatskog suca u Strasbourgu

04.11.2011 07:26 ZAGREB, 3. studenog 2011.(Hina), Raspisan je javni natječaj za izbor hrvatskog kandidata za suce pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer sadašnjoj sutkinji Nini Vajić potkraj listopada iduće godine prestaje mandat, a četiri mjeseca prije toga, u lipnju, Parlamentarna skupština Vijeća Europe birat će novog hrvatskog suca na razdoblje od devet godina bez mogućnosti ponovna izbora.

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da će javni natječaj biti objavljen u Narodnim novinama, na službenoj web stranici tog ministarstva te u dnevnim tiskovinama.

Kandidati za suca Europskog suda za ljudska prava moraju biti visoka moralnog ugleda, ispunjavati uvjete koji se traže za obavljanje visokih sudačkih dužnosti ili biti pravnici priznati kao ugledni stručnjaci.

Uvjet je i da su mlađi od 70 godina te da aktivno vladaju jednim i pasivno drugim službenim jezikom Vijeća Europe, to jest engleskim i francuskim.

Postupak izbora kandidata provodi Povjerenstvo za izbor kandidata RH za suca pri Europskom sudu za ljudska prava koje je osnovala Vlada.