c S
Dnevne novosti

Navracsics o primanju Hrvatske i Slovenije u Višegradsku skupinu

26.08.2014 07:18 BUDIMPEŠTA, 25. kolovoza 2014.(Hina/MTI), Višegradska skupina jedan je od najuspješnijih regionalnih saveza u Europi i vrijedi razmotriti da se u nju prime Hrvatska i Slovenija, kazao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Tibor Navracsics.
U govoru šefovima mađarskih diplomatskih misija u svijetu, Navracsics je kazao da će se mađarska vanjska politika u predstojećem razdoblju nastaviti fokusirati na mađarske euroatlantske obaveze, susjedsku politiku u srednjoj Europi i ispunjenju obaveza prema mađarskim zajednicama u dijaspori.

Naglasio je i da je njegovo ministarstvo nedavno promijenilo naziv u ministarstvo vanjskih poslova i trgovine, čime je stvoren jedan od najjačih resora u vladi. Posebno je pohvalio suradnju unutar Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) i kazao da vrijedi razmotriti da se u grupu prime Hrvatska i Slovenija.

Mađarskim diplomatima okupljenim na redovnom godišnjem sastanku u Budimpešti kazao je i da je u vanjskopolitičke aktivnosti dodana i kulturna diplomacija. "Dobra kulturna diplomacija može otvoriti tržišta", rekao je.