c S
U središtu

Nova Uredba o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

27.02.2014 Vlada Republike Hrvatske je na sjednici od 17. listopada 2013. godine donijela četiri uredbe koje razrađuju odredbe Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Primjena tih uredbi trebala bi doprinijeti jednostavnijem i učinkovitijem upravljanju državnom imovinom.

Radi se o sljedećim uredbama, koje su stupile na snagu 26. listopada 2013.:

1. Uredba o načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske,

2. Uredba o metodama procjene tržišne vrijednosti, naknade za osnivanje prava građenja i naknade za osnivanje prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske,

3. Uredba o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba i

4. Uredba o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

No, budući da su člankom 48. stavkom 2. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske propisani kao oblici raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, među ostalim, osnivanje prava građenja i prava služnosti, i da je člankom 55. istog Zakona, propisano da načine raspolaganja nekretninama, način određivanja početne i tržišne vrijednosti nekretnina i prava građenja, način utvrđivanja i određivanja umanjene tržišne vrijednosti zemljišta zbog osnivanja služnosti, uvjete za osnivanje prava građenja i druga pitanja važna za raspolaganje nekretninama, osim načina i uvjeta koji su već propisani posebnim propisima, uređuje uredbom Vlada Republike Hrvatske, bilo je nužno donijeti taj podzakonski akt. Iz tih je razloga Vlada na sjednici održanoj 23. siječnja 2014. godine donijela Uredbu o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu 4. veljače 2014.

Treba reći da ranije važeća Uredba o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske (NN 78/11 i 128/12) nije rješavala imovinskopravne odnose za izgradnju odnosno za osnivanje prava građenja i prava služnosti u svrhu izgradnje postrojenja obnovljivih izvora energije i kogeneracije. S obzirom da se radi o specifičnim građevinama, za izgradnju takvih objekata, odnosno način osnivanja prava građenja i prava služnosti kao i ostale kriterije, Zakonom je propisano, da će se urediti (novom) Uredbom.

Novom Uredbom se, dakle, propisuju načini i uvjeti osnivanja prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom, kao i načini i uvjeti za osnivanje prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu izgradnje postrojenja obnovljivih izvora energije i kogeneracije kao što su vjetroelektrane, sunčane elektrane, postrojenja na bioplin, postrojenja na biomasu i dr. te infrastrukturnih objekata vezanih uz rad postrojenja, i posebna naknada koju je nositelj projekta dužan plaćati.

Naime, na temelju članka 15. Zakona o upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske Vlada Republike Hrvatske prenijela je vlasničke ovlasti na Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a kako se radi o specifičnim projektima za koje Državni ured za upravljanje državnom imovinom rješava imovinskopravne odnose primjenom instituta prava služnosti i prava građenja te sklapa ugovore, time u ime Vlade RH vrši povjerene mu vlasničke ovlasti.

Ujedno, novom Uredbom se propisuje i način postupanja kod realizacije turističkih projekata, te naknada koju je nositelj prava građenja dužan plaćati. Državni ured za upravljanje državnom imovinom će sukladno članku 15. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za svaki pojedini projekt utvrditi kriterije za ocjenu ponude u svrhu osnivanja prava građenja.

Način određivanja naknade za osnivanje prava građenja, te način određivanja umanjenja tržišne vrijednosti nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske uslijed osnivanja prava služnosti, utvrđuje se na način propisan Uredbom o metodama procjene tržišne vrijednosti, naknade za osnivanje prava građenja i naknade za osnivanje prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske (NN 127/13).