c S
Dnevne novosti

Oporba: neka Vlada kaže što kani učiniti s prometom

02.12.2013 07:20 ZAGREB, 29. studenog 2013.(Hina), Oporbeni klubovi zatražili su da se Saboru obrati premijer Zoran Milanović ili ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i objasne što kane učiniti s prometnim sustavom Hrvatske, tvrdeći da Vlada mimo Sabora namjerava privatizirati cijeli prometni sustav.

Branko Bačić je, u ime Kluba HDZ-a, upozorio da je Vlada bitno izmijenila koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb, te da će koncesionar, u slučaju smanjenog prometa, biti oslobođen plaćanja koncesijske naknade. "Da su za to znali i ostali ponuditelji, vjerojatno bi njihove ponude bile povoljnije od ponude koju je podnio koncesionar", rekao je Bačić. Naglasio je da time ne želi reći da je koncesionar u vrijeme natječaja imao povlaštenu informaciju, no boji se da će izmjena koncesijskog ugovora rezultirati žalbama drugih ponuditelja.

Bačiću smeta i što Vlada Sabor ne izvještava o onom što se planira učiniti u prometu. "Svjedočimo da putem ad hoc izjava resornog ministra, na cesti, ili gdje ga već novinari zateknu, doznajemo da će Vlada privatizirati cjelokupni prometni sustav, bez ijednog strateškog dokumenta", ustvrdio je Bačić. Uvjeren je da je riječ o pokušajima krpanja državnog proračuna te da se privatizacija prometa odvija daleko od očiju javnosti, Sabora i struke.

Podsjetio je da izmjene Zakona o cestama, koje je Vlada uputila Saboru, predviđaju da će se naknada od 60 lipa po litri goriva, koju građani plaćaju za izgradnju autocesta, dobrim dijelom prebaciti HŽ-u, što tumači kao odustajanje od daljnje izgradnje autocesta. "Ovakvim postupkom vlada eutanazira prometni sustav, što će posebno pogoditi jug Hrvatske, koji će time ostati odsječen od prometnog sustava RH", rekao je Bačić.

Laburist Mladen Novak upozorio je, pak, da Hrvatska plaća visoke naknade koncesionarima na autocestama na kojima nema prometa te da ih oslobađa PDV-a. U 2014. tako će se koncesionaru autoceste Zagreb-Macelj isplatiti više od 95 milijuna kuna, a koncesionaru Bina-Istra 210 milijuna za svaku godinu. "Kakvi su to koncesijski ugovori? Što rade sve vlade, pa i ova, i zašto javnost to ne smije znati", upitao je Novak, koji se požalio da Vlada ne odgovara na pozive na tematske sjednice odbora na kojima bi se raspravljalo o prometu.

Zastupnike vladajuće koalicije prozvao je, pak, da su Vladi dali neograničenu vlast "da radi što hoće s državnom imovinom". Boro Grubišić (HDSSB) upitao je, pak, što Vlada kani učiniti sa Zračnom lukom Osijek, za koju nema ni plana poslovnog razvoja ni natječaja za koncesioniranje.