c S
Dnevne novosti

Picula izabran za potpredsjednika Parlamentarne skupštine OESS-a

12.07.2011 07:20 ZAGREB, 11. srpnja 2011.(Hina), Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Tonino Picula izabran je za potpredsjednika Parlamentarne skupštine OESS-a na mandat od tri godine (do srpnja 2014.) na XX. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine održanom u Beogradu od 6. do 10. srpnja, priopćila je u ponedjeljak saborska Služba za odnose s javnošću.
"Iznimna mi je čast biti izabran na ovo mjesto od strane mojih međunarodnih kolega, kako bi mogao nastaviti raditi na daljnjem zbližavanju parlamenata", rekao je Picula.

"Potrebne su ideje i zajednička akcija kako bi se na najbolji način odgovorilo na moderne izazove demokraciji, na prijetnje našem okolišu kao i na kontinuirane prijetnje sigurnosti. Parlamentarna skupština OESS-a je središnji forum za približavanje naših nacionalnih politika kako bi bliski ciljevi danas postali zajedničke nacionalne politike sutra", kazao je.

Kao potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, sukladno njezinom Poslovniku, Picula će imati važnu ulogu u postavljanju niza pitanja na dnevni red, među kojima je i izazov podizanja učinkovitosti najveće svjetske sigurnosne organizacije regionalnog karaktera - OESS-a, navodi se u priopćenju.

Parlamentarnu skupštinu OESS-a čini 320 parlamentaraca iz 55 zemalja, koje se protežu od Europe preko središnje Azije do sjeverne Amerike.

Parlamentarna skupština osigurava forum za parlamentarnu diplomaciju, monitoring izbora i jačanja međunarodne suradnje u cilju podržavanja preuzetih obveza iz područja politike, sigurnosti, ekonomije, ekologije i ljudskih prava.