c S
Dnevne novosti

Pravno okruženje u RH nakon ulaska u EU

08.11.2013 07:16 U organizaciji Poslovnog kluba slovensko hrvatskih gospodarstvenika, u srijedu 6. studenoga 2013., održan je poslovni događaj kojem je nazočio i ministar pravosuđa Republike Hrvatske, g. Orsat Miljenić, a prezentiran je i član Poslovnog kluba - IUS Software d.o.o.

Poslovni događaj naslovne teme započeo je pozdravnim govorom gospodina Tomaža Kačara, predsjednika Poslovnog kluba slovensko hrvatskih gospodarstvenika (http://www.poslovniklub-shg.hr/). Nj. eksc. Vojko Volk, veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu održao je potom kratki govor o trenutačnim odnosima između Republike Slovenije i Republike Hrvatske u gospodarskom i političkom smislu.

Prisutne uzvanike zatim je pozdravio i Ministar pravosuđa Republike Hrvatske, gospodin Orsat Miljenić koji je naglasio da su ministarstva pravosuđa Republike Slovenije i Republike Hrvatske u odličnim odnosima, te da je pri ulasku Republici Hrvatskoj u Europsku uniju, bilo vrlo dragocjeno iskustvo Republike Slovenije. Kako je nadalje napomenuo, ulazak u Europsku uniju bio je poticaj za izmjenu i doradu mnogih hrvatskih zakona i propisa, no, unatoč pozitivnim promjenama koje je usuglašavanje zakonodavstva donijelo, čestim izmjenama propisa sustav se donekle i destabilizira te je teško uvijek pronaći potrebnu ravnotežu.

slika ministar

Ministar je naglasio koji su instituti i zakonske odredbe poboljšani u hrvatskom zakonodavstvu. Tako je izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, sa svrhom davanja svima mogućnosti izlaska na tržište, uvedena mogućnost osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, a također su smanjeni troškovi osnivanja društva, povećana razina zaštite dioničara te omogućeno da naznaka imena tvrtke trgovačkog društva može biti i na službenom jeziku države članice Europske unije.

Posljednjoj Noveli Zakona o parničnom postupku cilj je bio skratiti i pojeftiniti parnični postupak odredbama o koncentraciji postupka, onemogućavanjem višekratnog ukidanja odluka te promjenama u načinu dostave sudskih pismena. Također je mijenjan i Stečajni zakon na način da je poboljšan položaj vjerovnika, stečajni postupci trebali bi trajati najduže do 2,5 godine, a pooštrena je i odgovornost osoba koje provode stečaj.

Izmjene Zakona o zemljišnim knjigama ubrzale su rješavanje zemljišnoknjižnih postupaka. Naime, ministar je istaknuo da je za rješavanje takvih postupaka u rujnu 2012. godine bilo potrebno prosječno 75 dana, dok je sada potrebno prosječno 32 dana. Kroz posebne akcije (identificiranje sudova s većim brojem neriješenih predmeta i rješavanje tih spisa u Zagrebu te potrebne izmjene zakona), cilj je doći na najviše 15 dana za rješavanje pojedinog zemljišnoknjižnog predmeta. Napomenuo je i da se izmjenama Ovršnog zakona i određivanjem stvarne nadležnosti općinskih sudova za ovršne predmete znatno rasteretio rad trgovačkih sudova kao i da su promjenama u prekršajnom zakonodavstvu ti postupci postali jednostavniji te da se sustavno radi na reduciranju broja svih zakona koji sadržavaju prekršajne odredbe.

slika2

Nakon isticanja do sada učinjenih važnijih promjena u zakonodavstvu, ministar je u nastavku govora izlagao o zakonskim promjenama na kojima se trenutno radi te će tako, istaknuo je, doći do daljnjih izmjena ovršnog postupka, osobito ovrhe na nekretninama, na način da će ga se ubrzati za 50% i time značajno pojeftiniti, zatim se želi ubrzati prisilna naplata potraživanja, ali i zaštiti dužnike, a uvođenjem nacionalne elektroničke dražbe transparentnije će se urediti prodaja ovršenih nekretnina. U stečajnom postupku među ostalim će se mijenjati odredbe o troškovima postupka, a u parničnom postupku odredbe o reviziji. Zaključno je naglasio i koje bi sve pozitivne učinke trebao imati nedavno uvedeni sustav e-Spisa. Nakon ministrovog izlaganja uzvanici su mu postavljali pitanja, a u odgovorima na upite određena pojašnjenja dala je i pomoćnica ministra pravosuđa, gospođa Renata Duka.

Završno izlaganje na ovom događaju imao je gospodin Matej Kovač, direktor IUS Software d.o.o., tvrtke domaćina, koji je opisao rad tvrtke i njezinu glavnu uslugu pravni portal IUS-INFO koji je trenutno prvi u Republici Hrvatskoj u pružanju pravnih informacija on-line.

+slika3

Gospodin Kačar i gospodin Kovač na kraju su zahvalili svim uzvanicima na dolasku i sudjelovanju, a nakon formalnog dijela ovog događaja, ugodno druženje nastavilo se uz zakusku i piće.