c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora s američkim veleposlanikom

18.01.2012 07:12 ZAGREB, 17. siječnja 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u utorak u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa B. Foleya, s kojim je razgovarao o odličnim prijateljskim i partnerskim bilateralnim odnosima, stvaranju povoljnije investicijske klime u Hrvatskoj, stanju u regiji i suradnji na području međunarodne sigurnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Zahvalivši uvodno veleposlaniku Foleyu na američkoj podršci ulasku Hrvatske u NATO i "ključnom doprinosu" u pregovorima za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, predsjednik Sabora izrazio je očekivanje da će SAD pružiti podršku Hrvatskoj i tijekom procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju.

"Referendum o ulasku u EU se održava u specifično vrijeme, ali očekujem da će se većina građana izjasniti za Europsku uniju", kazao Šprem. Foley je čestitao na izboru na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, "iznimno važnu poziciju" s obzirom na značajnu ulogu Sabora tijekom cijele hrvatske povijesti, kako je ocijenio. Zahvalio mu je i na svemu što je za jačanje američko-hrvatskog partnerstva na sigurnosnom planu učinio na čelu Odbora za obranu u prošlom mandatu.

"Hrvatsku smatramo ključnim partnerom u ovoj regiji i liderom koji može donijeti stabilnost, napredak i europske integracije", istaknuo je američki veleposlanik. Hrvatskoj je zahvalio na doprinosu sigurnosti u Afganistanu gdje će se misija ubuduće više usmjeriti na obuku i potporu afganistanskim snagama, o čemu bi trebalo biti riječi na summitu NATO-a u svibnju ove godine u Chicagu.

U pogledu gospodarske suradnje i mogućnosti ulaganja u Hrvatsku predsjednik Sabora i američki veleposlanik suglasili su se kako treba poboljšati investicijsku klimu i smanjiti birokratske prepreke. Šprem je pozdravio interes američke strane za ulaganja u Hrvatsku i ocijenio kako je to "primarno u interesu Hrvatske".

"Cijenimo namjere CMC-a u Sisku, posebno zbog poštenog odnosa privrednog partnera prema radnicima", dodao je u vezi s tim pitanjem. "Zakonodavni proces prilagođavanja Europskoj uniji praktički je završen i sada vidim prostor za poboljšanja na području gospodarstva, u cilju financijske konsolidacije države i u radnom zakonodavstvu", rekao je predsjednik Sabora i istaknuo da se zauzima za promjene u radu parlamenta koje bi vladi trebale pomoći u stvaranju što kvalitetnijeg zakonodavstva.