c S
Dnevne novosti

Pusić: najisplativija je izgradnja Pelješkog mosta

06.05.2013 07:17 DUBROVNIK, 4. svibnja 2013. (Hina), U Dubrovniku je u subotu boravila prva potpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i tom prigodom održala konferenciju za novinare na kojoj se posebno osvrnula na teritorijano povezivanje hrvatskoga juga, naglasivši kako je Europska komisija naručila studiju isplativosti koja je pokazala, po prvim rezultatima, da je izgradnja mosta najisplativija varijanta kada je u pitanju teritorijalno povezivanje.

To je znak da moramo početi svim snagama raditi na projektu i potražimo novce u Europskoj uniji, kazala je Vesna Pusić te dodala kako o nama ovisi hoćemo li se kvalificirati za sredstva iz europskih fondova, jer se takvi projekti financiraju s do 85 posto sredstava. Napomenula je također, kako je Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju 11,7 milijardi eura koji se mogu iskoristiti za razne projekte.

Pusić je kazala kako će se, kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, maksimalno surađivati s Bosnom i Hercegovinom s kojom ćemo dogovarati i definirati sve uvjete kada je u pitanju ovaj projekt. Podsjetila je i istaknula  kako je do sada 26 zemalja ratificiralo sporazum o pristupanju Hrvatske EU, a posljednja zemlja Njemačka trebala bi to učiniti sredinom svibnja. Na konferenciji za novinare sudjelovao je i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je kazao da Dubrovnik živi svoj europski put te kako na današnji dan u njemu boravi 40 posto turista više nego istog dana prošle godine.