c S
Dnevne novosti

Pusić: sastanak s Clinton šansa da se dokažemo kao ozbiljan partner

21.03.2012 07:20 WASHINGTON, 21. ožujka 2012.(Hina), Susret s Hillary Clinton prilika je da se dokažemo kao ozbiljna zemlja i ozbiljan partner SAD-a, izjavila je u utorak u Washingtonu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavljujući sastanak s američkom državnom tajnicom u srijedu.

“Uspostavljanje bilateralnih kontakata sa SAD-om na ovoj razini i ovako brzo treba razumjeti kao šansu, a ne kao samu po sebi govoru stvar”, rekla je Pusić novinarima koji prate njezin radni posjet Washingtonu. Po njezinim riječima, susret s Clinton nepuna tri mjeseca nakon formiranja nove hrvatske vlade prilika je da se Hrvatska pokaže kao ozbiljna zemlja i kao mali, ali u onim temama u kojima može sudjelovati, ozbiljan partner.

“Hoćemo li se tu dokazati treba još vidjeti, ali zaista imamo priliku”, rekla je šefica hrvatske diplomacije. Pojasnila je da se to posebno odnosi na BiH, ali i cijelu regiju gdje američka administracija vidi Hrvatsku kao potencijalnog partnera, s obzirom da je prošla put kojim će proći sve susjedne zemlje i ima iskustvo izgradnje države primjenjivo na države regije, kao I na zemlje južnog Mediterana zahvaćene Arapskim proljećem.

Upitana hoće li kod Clinton lobirati za ishod žalbenog postupka hrvatskim generalima pred Haaškim sudom, koji bi se mogao odraziti i na misije NATO-a, Pusić je rekla kako to nije tema koja se odnosi na SAD i istaknula kako Hrvatska traži da se postupak vodi u skladu s pravom, a ne prema političkim sklonostima. “Imamo apsolutno pravo zalagati se da postupak bude u skladu s pravom, a ne s bilo kakvim političkim preferencijama bilo koga s bilo koje strane. Bilo kakva politizacija nije ničiji interes”, istaknula je Pusić.

Hrvatska ministrica se prvog dana posjeta SAD-u sastala s kongresnicima članovima Hrvatskog kongresnog kluba i, kako je rekla, iz razgovora s njima vidljiv je dojam kako je Hrvatska, članica NATO-a i uskoro EU-a, na početku drugačijeg statusa, tretmana i razdoblja u svom političkom životu.

Nakon jednosatnog razgovora u Kongresu, Pusić je rekla da su kongresnici Elton Gallegly, Dennis Kucinich i Mark Begic obećali pomoć u ukidanju američkih viza za Hrvatsku koja u velikoj mjeri ispunjava uvjere, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, u odnosu na dopuštenih 3 posto.

Iako će I o tome pitanju razgovarati s državnom tajnicom, Pusić je napomenula da je vizni režim u nadležnosti Kongresa koji upravo raspravlja o zakonu po kojem bi se zemlje mogle procjenjivati i individualno. Na sastanku na Capitol Hillu bili su i predstavnici hrvatskih iseljenika za koje, rekla je Pusić, moraju vrijediti ista pravila kao I za sve koji žele investirati u Hrvatsku, a njihova “dodana vrijednost” su znanje jezika, poznanstva i ulaganje u “stari kraj”.

“Ne može se računati da će ljudi ulagati svoj novac pod lošim okolnostima, velikim preprekama, s velikom pravnom nesigurnošću. Naša namjera zadaća je osigurati povoljnu investicijsku klimu koja će biti dobra za sve, uključujući iseljenike”, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.