c S
Dnevne novosti

Rasprava u EU o novcu za Hrvatsku za ovu godinu

13.06.2013 07:08 STRASBOURG,, 12. lipnja 2013.Hina, Europski parlament želi osigurati sredstva za Hrvatsku za prvih pola godine članstva svježim novcem, dok dvije zemlje članice EU-a traže da se taj novac namakne iz neiskorištenih sredstava u europskom proračunu, ali taj spor ne može dovesti u pitanje predviđen iznos jer je predviđen pristupnim ugovorom.

Vijeće i Parlament pregovoraju o rebalansu proračuna Europske unije za 2013. kako bi se u obzir uzeo hrvatski ulazak od 1. srpnja 2013. Hrvatska će za prvih šest mjeseci članstva imati 655,1 milijuna eura u obvezama, a 374 milijuna u plaćanjima. Hrvatski doprinos proračunu EU-a za 2013. bit će 211,9 milijuna eura.

Ti iznosi proizlaze iz odredaba hrvatskog pristupnog ugovora i nisu ni na koji način upitni. "Imamo nekih poteškoća unutar Vijeća EU-a, jer dvije zemlje članice nisu za to da se za Hrvatsku osigura svježi novac, nego da se on namakne iz neiskorištenih sredstava. Europski parlament smatra da to nije moguće, ne samo zbog toga što imamo međuinstitucionalni sporazum koji kaže da nam treba svježi novac, nego i zato što smo uvijek do sada proširenje financirali svježim novcem", rekao je novinarima talijanski zastupnik iz Europske pučke stranke Giovanni La Via, parlamentarni izvjestitelj za rebalans ovogodišnjeg proračuna.

"U ovom trenutku samo dvije zemlje članice to ne podržavaju", rekao je La Via. On nije imenovao zemlje o kojima je riječ, a iz diplomatskih izvora se doznaje da su to Velika Britanija i Nizozemska. La Via je izrazio uvjerenje da će se unatoč tome dogovor postići za nekoliko dana i da će to Parlament izglasati 2. srpnja. Talijanski zastupnik je rekao da predviđeni iznos za Hrvatsku ni na koji način nije u pitanju, jer osim što je zajamčen pristupnim ugovorom, tu se ne radi o velikom iznosu.

Za EU je puno veći problem postići dogovor o povećanju ovogodišnjeg proračuna kako bi se platile dospjele obveze te o višegodišnjem proračunskom okviru za programsko razdoblje 2014-2020. Europska komisija je predložila da se ovogodišnji proračun poveća za 11,2 milijarde eura, jer se u suprotnom neće moći financirati neki programi koje su ranije zemlje članice jednoglasno odobrile.

Europski parlament kao uvjet za prihvaćanje Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2014-2020 tražio je od zemalja članica da pristanu na povećanje ovogodišnjeg proračuna za 11,2 milijarde kako bi se pokrile sve preuzete obveze. Ministri financija zemalja članica u svibnju su pristali da se ovogodišnji proračun poveća za 7,3 milijarde eura, uz neodređenu izjavu da će do kraja godine biti odobreno novo povećanja od 3,9 milijarde eura, koliko nedostaje do 11,2 milijarde eura, iznosa koji je predložila Komisija.