c S
Dnevne novosti

RCC preuzeo upravljanje investicijskim odborom

25.11.2011 07:18 SARAJEVO, 24. studenog 2011.Hina, Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) objavilo je u četvrtak kako je preuzelo upravljanje Investicijskim odborom za jugoistočnu Europu (SEEIC), koji je do sada koordinirala međunarodna Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Kako se navodi u priopćenju RCC-a objavljenim u Sarajevu, odluka da to tijelo preuzme upravljanje Investicijskim odborom donesena je na ministarskoj konferenciji OECD-a posvećenoj izgradnji vizije jugoistočne Europe do 2020. godine održanoj u Parizu.

Memorandum o razumijevanju o prijenosu upravljanja Investicijskim odborom potpisali su glavni tajnici OECD-a Angel Gurria i Vijeća za regionalnu suradnju Hido Biščević. Ministri i drugi visoki dužnosnici iz zemalja jugoistočne Europe pozdravili su prijenos upravljanja SEEIC-om na Vijeće kao znak napretka i povećanog regionalnog vlasništva.

"Prijenos upravljanja Investicijskim odborom za jugoistočnu Europu sa OECD-a na Vijeće za regionalnu suradnju potvrđuje novu političku i gospodarsku stvarnost regije i potrebu za većom regionalnom odgovornošću", rekao je Biščević. Pariška konferencija, po Biščevićevoj je ocjeni, istodobno potvrdila da dugoročno gledano model rasta utemeljen na dubljoj integraciji s Europskom unijom ostaje najbolji izbor za jugoistočnu Europu.

"Proces pristupanja Europskoj uniji nastavit će pružati pravno i institucionalno uporište i biti snažan pokretač sustavnim reformama", izjavio je glavni tajnik RCC-a. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, čija je zemlja bila suorganizatorom pariške konferencije, kazao je kako će jedino traženjem zajedničkih komparativnih prednosti i učvršćivanjem regionalne suradnje gospodarstva iz jugoistočne Europe moći učiniti to područje privlačnijim za strane investitore.

Sudionici konferencije upozorili su na utjecaj svjetske gospodarske krize na jugoistočnu Europu i naslijeđene gospodarske ranjivosti koje je ona otkrila, osobito u pogledu regionalne konkurentnosti i budućih izgleda za gospodarski rast. Naglasili su vrijednost daljnjeg dijaloga i suradnje privatnog i javnog sektora usmjerenih ka rastu i razvoju.

Ministri iz zemalja jugoistočne Europe podržali su „Viziju 2020 za jugoistočnu Europu“, zajednički program regionalne suradnje koji zahtijeva dosljednu provedbu gospodarskih reformi kojima će se poticati integriran, ozbiljan, održiv i uključiv rast podržan dobrom upravom i vladavinom prava.