c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama ustrojstva i djelokruga ministarstava

17.02.2012 07:19 ZAGREB, 16. veljače 2012.(Hina), Hrvatski sabor u petak zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojim bi se trebale osigurati pretpostavke za uspostavu cjelovitog funkcioniranja državne uprave.

Prijedlogom zakona redefinira se nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom tako da se on definira kao koordinacijsko tijelo za sustav upravljanja državnom imovinom u odnosu na središnja tijela državne uprave i u odnosu na Agenciju za upravljanje državnom imovinom. Propisuje se da je nadležan za koordinaciju sustava upravljanja državnom imovinom, za koordinaciju i harmonizaciju kriterija za upravljanje državnom imovinom, za izradu nacrta prijedloga strategije te prijedloga plana upravljanja državnom imovinom, kao i izvješća o provedbi plana.

Također, predlagao bi vladi odluke o utvrđivanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH i dr. Dopunio bi se i djelokrug Državnog ureda za središnju javnu nabavu tako da obavlja poslove koji se odnose na središnju javnu nabavu, osim za središnja tijela državne uprave i za Vladu Republike Hrvatske, urede i stručne službe Vlade Republike Hrvatske. Također se predlaže da poslove Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koje je prestalo s radom, osim Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih, preuzima i Ministarstvo branitelja, te se predlaže dopuniti djelokrug Ministarstva branitelja.

U djelokrugu Ministarstva branitelja predlaže se utvrditi i obavljanje poslova koji se odnose na priznavanje prava mirnodopskih vojnih invalida, prava civilnih žrtava rata, prava pripadnika hrvatske Domovinske vojske, prava boraca NOR-a i članova obitelji tih skupina korisnika prava, koji su do sada bili u djelokrugu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Prijedlogom zakona također se, među ostalim, predlaže i da se iz djelokruga Državnog zavoda za mjeriteljstvo brišu poslovi koji se odnose na temeljno mjeriteljstvo.