c S
Dnevne novosti

Sabor o novom Zakonu o PDV-u

16.04.2013 07:24 ZAGREB, 15. travnja 2013.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu novoga Zakona o PDV-u u prvom čitanju, kojim Vlada uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

S obzirom na teško stanje u hrvatskim medijima, Vlada predlaže da se od 1. srpnja stopa PDV-a na dnevne novine sa sadašnjih 10 posto smanji na 5 posto. Novim zakonom ukida se oslobađanje samostalnih umjetnika od plaćanja PDV-a ako imaju godišnje prihode iznad 230.000 kuna.

Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, a koja one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba. Također se ukida oslobađanje od PDV-a za branitelje pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost.

Veća promjena predviđa se kod PDV-a na nekretnine, jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine, odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a. Predviđeno je i da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru, a zakon predviđa i ukidanje slobodnih zona koje postaju dio jedinstvenog tržišta.

Od 1. srpnja PDV se više ne bi plaćao na promet roba i usluga između Hrvatske i zemalja EU, no ostaje plaćanje na uvoz i izvoz iz zemalja izvan EU-a. U Banskim dvorima računaju kako bi se primjenom novoga zakona prihodi državnoga proračuna u prvih šest mjeseci smanjili za otprilike 500 milijuna kuna, dok se u narednim godinama očekuje smanjenje za otprilike milijardu kuna.