c S
Dnevne novosti

Sabor o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata EU

06.07.2012 07:16 ZAGREB, 5. srpnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su Konačni prijedlog Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj kojim se uređuje utvrđivanje strukturnih instrumenata koje će RH koristiti po pristupanju EU i utvrđivanje strateških dokumenata RH za korištenje strukturnih fondova i Kohezijskog fonda.

Temeljna posljedica donošenja Zakona je utvrđivanje strateškog okvira za korištenje strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske unije za financijsko razdoblje 2007. do 2013. te institucionalnog okvira koji je potreban za učinkovitu pripremu, provedbu, nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu projekata koji će se financirati sredstvima strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske unije u tom razdoblju.

U okviru strukturnih fondova i Kohezijskog fonda u 2013. godini, za RH je rezerviran iznos od 449,4 milijuna eura odobrenih sredstava za preuzete obveze. Za korištenje tih sredstava, potrebno je utvrditi institucionalni okvir, odnosno odrediti potrebna tijela te njihove funkcije i odgovornosti u sustavu upravljanja strukturnim instrumentima u Republici Hrvatskoj, kazala je u ime Kluba SDP-a Tanja Vrbat.

Dodala je da ista potreba proizlazi i iz pregovora o pristupanju RH EU, u Poglavlju 22. – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, u okviru kojih se jedno (od ukupno sedam) mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u tom poglavlju odnosilo na uspostavu institucionalne strukture za provedbu kohezijske politike Europske unije, uključujući formalno imenovanje institucionalnih struktura za sve operativne programe koji definiraju prioritetna područja trošenja sredstava iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda, što uključuje upravljačka tijela, tijela za ovjeravanje i revizijsko tijelo, kao i posrednička tijela prema potrebi.

Odredbe toga Zakona ostavljaju dovoljno prostora za uređivanje i eventualno prilagođavanje detaljnih sastavnica sustava posebnim aktima nadležnih tijela, tijekom razdoblja očekivanog trajanja sustava do 31. prosinca 2016. godine u punom operativnom smislu te naredne dvije godine za potrebe financijskog zatvaranja operativnih programa, kazala je, uz ostalo, Vrbat.

Martina Dalić (klub HDZ-a) ustvrdila je da zakon po sadržaju i terminologiji odaje dojam kao da se po prvi puta susrećemo s pojmovima vezanim uz EU, koriste se termini koji ne postoje u proračunskom i pravnom sustavu. Radi se o prijevodu koji su radili strani konzultanti, a nije prilagođen hrvatskoj stvarnosti.

Nema smisla prepisivati definicije europske regulative, istaknula je Dalić upozorivši kako je zakon velikim dijelom potpuno promašen. S njom se složio i Boro Grubišić (klub HDSSB-a) rekavši kako se čini da se radi o loše prepisanoj zadaći stranih konzultanata. Naglasio je važnost da Hrvatska ima sposobne ljude koji znaju napisati kvalitetne projekte kako bi mogli povući sredstva iz predpristupnih i kohezijskih fondova EU.