c S
Dnevne novosti

Sabor ozakonio preustroj Banskih dvora; u novoj vladi 20 ministarstava

23.12.2011 07:32 ZAGREB, 22. prosinca 2011.Hina, Nova vlada imat će 20 ministarstava, državne tajnike zamijenit će zamjenici ministara, a ravnatelje uprava u ministarstvima pomoćnici ministara, odlučio je Hrvatski sabor koji je izglasao paket od pet zakona vezanih uz preustroj vlade.

Potporu većine dobili su Zakon o vladi Republike Hrvatske, Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te Zakon o sustavu državne uprave, a izmijenjeni su i Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakon o državnim službenicima.

Izmijenjeni su i Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba  te Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima se oporba žestoko protivi.

Po tim prijedlozima vladajućih, a s obzirom na nedavno održane parlamentarne izbore i činjenicu da je dio općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran za saborske zastupnike, dakle dužnost koja je nespojiva s njihovom, u takvim se slučajevima prijevremeni lokalni izbori ne bi provodili ako je do redovitih ostalo manje od dvije godine.

SDP-ovac Zvonimir Mršić kazao je i da bi dužnost lokalnog ili regionalnog čelnika koji je izabran za nespojivu dužnost do redovitih izbora obnašao zamjenik, odnosno osoba koja je birana zajedno s neposredno izabranim lokalnim ili regionalnim čelnikom.

Oporba je vladajućima uputila žestoke kritike, optužujući ih za udar na demokraciju i kršenje volje birača, te da zakone prilagođavaju svojim kadrovima, poput primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji bi sutra trebao biti imenovan ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture. "Za nas je to dno dna.

Doveli ste u pitanje suštinu lokalnih izbora", poručio je Josip Salapić (HDZ), upitavši vladajuće kako to misle da su birači na neposrednim izborima dali povjerenje zamjenicima.

"Niste javnosti rekli istinu, da mijenjate zakon zbog imenovanja nekih ministara, ali ne možete zbog toga bacati demokraciju pod noge", poručio je vladajućima HDZ-ovac Ivan Šuker.

Zoran Vinković je u ime HDSSB-a zakonske prijedloge nazvao "Komadina zakonima" i prijevarom birača, te najavio da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu njihove ustavnosti.

"Ovo se nije radilo ni u starom Rimu, na ovakav način Kaligula je imenovao svoga konja senatorom", ocijenio je. Zakoni nisu prihvatljivi ni Hrvatskim laburistima.

"Ovo nije konfekcijski zakon, takav zakon ne možete kupiti u dućanu, rađen je po mjeri, po mjeri dva ili tri čovjeka i to je svakome jasno", rekao je Nikola Vuljanić.

Zakone dobrim rješenjem ne smatra ni Damir Kajin, koji je u ime Kluba IDS-a ipak kazao da je potpisao potporu tim prijedlozima. "Zakoni bi imali smisla da vrijede za idući saziv Sabora ili izvršne vlasti", ocijenio je Kajin.