c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi

27.11.2013 07:24 ZAGREB, 26. studenog 2013.(Hina), Nakon cjelodnevne rasprave o rebalansu ovogodišnjeg Državnog proračuna, Sabor je kratko raspravio i prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, po kojemu će se šumarska savjetodavna služba izdvojiti iz sustava Hrvatskih šuma i pripojiti poljoprivrednoj, kao poseban odjel.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uvodno je ocijenio da će prebacivanje 29 djelatnika Hrvatskih šuma u zaseban odjel poljoprivredne savjetodavne službe omogućiti učinkovitije obavljanje poslova savjetovanja, u svrhu što boljeg iskorištavanja europskih fondova.

Franjo Lucić (HDZ) uvjeren je, međutim, da 29 djelatnika nije dovoljno da pokrije cijelo područje Hrvatske. Posebno je kritizirao rješenje po kojem će se doznaka stabala u šumama šumoposjednika, obilježavanje drveta i ostalih šumskih proizvoda te izdavanje popratnice, kao i organiziranje prodaje šumskih proizvoda prepustiti licenciranim izvođačima.

"Stvara li se tu novi monopol", upitao je Lucić, koji je Vladin prijedlog nazvao neozbiljnim, tvrdeći da se Hrvatske šume rješavaju balasta, prenoseći ovlasti nad privatnim šumama. Mario Moharić (SDP) upozorio je na slabu obrazovnu strukturu u poljoprivredi, zbog čega se primjenjuje zastarjela tehnologija, manje produktivnosti i sa štetnim utjecajem na okoliš. Uvjeren je da će poljoprivredna savjetodavna služba poljoprivrednicima pomoći da poboljšaju održivo upravljanje i ukupnu učinkovitost.

Klubovi su podržali izmjene Zakona o veterinarstvu, kojima se propisuje ovlast ministra da naredi mjere za sprječavanje širenja zaraznih bolesti životinja. Đurđica Sumrak (HDZ) podsjetila je da je važeći zakon na snazi od 1. srpnja, te da je u njemu "napravljen veliki propust, jer nije propisana zakonska osnova za postupanje ministra u slučaju pojave zaraznih bolesti životinja". Ivica Mandić (HNS) uvjeren je, pak, da je ta odredba iz zakona "slučajno ispuštena".

Sabor će zasjedanje nastaviti, raspravom o prijedlogu državnog proračuna za 2014.