c S
Dnevne novosti

Sannino: EU od političara u BiH očekuje dogovor do travnja

27.02.2013 07:12 SARAJEVO, 26. veljače 2013.Hina, Europska unija očekuje od političara u Bosni i Hercegovini da do travnja postignu dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona kojima će se eliminirati diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina, izjavio je u utorak u Sarajevu Stefano Sannino, glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje pri Europskoj komisiji.

Sannino boravi u trodnevnom radnom posjetu BiH kako bi s lokalnim političarima razgovarao o provedbi reformi nužnih za njeno približavanje EU.Novinarima je potvrdio kako provedba presude Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine u slučaju "Sejdić-Finci" ostaje najvažnija zadaća koju treba ispuniti. Tom presudom vlasti BiH dobile su obvezu ukloniti diskriminatorne odredbe ustava i zakona kojima se onemogućava kandidiranje pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Sannino je kazao kako je uloga delegacije EU u BiH u pregovorima o rješenju ovog pitanja ograničena te se svodi tek na pomaganje u pregovorima lokalnih političara. "Mi ne predlažemo nikakav konkretan model i nismo dali nikakav prijedlog", kazao je Sannino. U protekla dva tjedna počeo se spominjati tzv. elektorski model biranja članova Predsjedništva BiH. Po tom bi kompliciranom modelu svaka izborna jedinica dobila određeni broj elektorskih glasova koji bi odlučivali o izboru članova Predsjedništva BiH.

Ravnomjernom raspodjelom elektorskih glasova među županijama u Federaciji BiH tako bi se teorijski moglo spiječiti da, primjerice, Bošnjaci odlučuju o izboru hrvatskog člana državnog vrha. Iako lokalni mediji nagađaju kako je to model kojega kao kompromis nudi EU, Sannino je to zanijekao, no istaknuo je kako dogovor mora biti postignut što prije. "Izbori 2014. godine se približavaju i vrlo je važno da oni budu sukladni standardima utvrđenim presudom Europskog suda za ljudska prava", kazao je Sannino.

Najavio je kako će u travnju u BiH doputovati europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pa u Bruxellesu očekuju da će do tada biti postignut dogovor među lokalnim političarima.Sannino je podsjetio kako o provedbi presude u slučaju "Sejdić-Finci" ovisi i hoće li BiH biti u prilici podnijeti molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU. "Stajalište EU je jasno i višekratno smo ponovili da želimo BiH u Uniji i želimo joj pomoći na tom putu, a od domaćih političara tražimo da interese zemlje i njenih građana stave na prvo mjesto", kazao je Sannino.