c S
Dnevne novosti

Schwarzenberg: Europa je besmislena bez Balkana

26.06.2012 07:10 PODGORICA, 22. lipnja 2012.(Hina), Češki ministar vanjskih poslova Karl Schwarzenberg izjavio je u petak podgoričkoj Pobjedi da iako područje Balkana slovi kao “bure baruta”, te da su zbog toga zapadnoeuropljani skeptičniji prema njemu, nema govora o ujedinjenoj Europi dok njen dio ne postane i to područje.

“Integracija zapadnog Balkana je veoma važna. Hrvatska, Crna Gora, Bosna, Srbija kao i Kosovo – želimo sve vas imati u EU što je prije moguće. To je u interesu same Europe.

Moramo imati cio Balkan u EU-u, ali to baš i nije lak posao. Moramo prevladati brojne postojeće predrasude”, kazao je Schwarzenberg. On je podsjetio da su prije tri godine postojala nagađanja kako Hrvatska treba biti posljednja država koja će biti primljena u EU.

Međutim, s time se stalo i započeti su pregovori s Crnom Gorom i Srbijom, koje trebaju uvjeriti zapadne zamlje da zaslužuju taj status. Schwarzenberg je ocijenio da je Crna Gora za sada ostvarila “nevjerojatan uspjeh” i napredak, ali i da se neke stvari moraju popraviti.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, međutim, zaprijetio je kako će usporiti odluku EU-a da otvori pregovore s Crnom Gorom, navodeći da se nije uspjela izboriti s korupcijom i organiziranim kriminalom, prenose podgorički mediji.

Čelnici zemalja Europske unije trebali bi odobriti na summitu 28. i 29. lipnja početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom.