c S
Dnevne novosti

Sindikati javnog sektora traže odgodu Zakona o plaćama u javnom sektoru

05.12.2013 07:18 ZAGREB, 4. prosinca 2013.(Hina), Deset sindikata javnih i državnih službi zatražilo je da Vlada odgodi donošenje Zakona o plaćama u javnom sektoru dok paralelno ne donese i uredbu o koeficijentima za zaposlene u državnim i javnim službama.

Tražimo da uz zakon ide i uredba o koeficijentima kako bi znali kolike će nam biti plaće, jer se iz prijedloga zakona to ne vidi, rekao je novinarima predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Novim zakonom, koji bi trebao ponovno uvesti platne razrede, Vlada stvara pretpostavke za smanjenje plaća zaposlenima u javnim i državnim službama u drugoj polovici 2014. godine, uvjeren je Stipić. Jesmo za to da se uredi sustav plaća u javnom sektoru po načelu koje stalno ističe ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić - za isti rad ista plaća, ali očekujemo egzaktne pokazatelje kako i kada će to biti učinjeno, kaže Stipić.

Iako je Vlada formalno uključila predstavnike sindikata u izradu zakonskog prijedloga, nije prihvatila njihove primjedbe, ni suštinske niti na pojedinačna rješenja, tako da sadržaj prijedloga zakona nije usuglašen sa socijalnim partnerima. Umjesto međusobnog približavanja Vlade i sindikata javnih i državnih službi kroz socijalni dijalog, novi Zakon o plaćama u javnom sektoru dodatno je antagonizirao ionako zategnute međusobne odnose, ocijenio je Stipić.

Prijedlog Zakona o plaćama u javnom sektoru prethodno je kritizirao i Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske tvrdeći da narušava pravni poredak Hrvatske, a intencija Ministarstva rada i mirovinskoga sustava da se zakon donese po hitnom postupku dodatno pogoršava situaciju jer onemogućava kvalitetnu saborsku raspravu.