c S
Dnevne novosti

Summit šefova država jugoistočne Europe o kulturnoj suradnji

02.09.2011 07:14 BEOGRAD, 1. rujna 2011.(Hina), Deveti summit šefova država jugoistočne Europe pod nazivom ''Suvremena umjetnost i pomirenje u jugoistočnoj Europi'', na kojem će sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a čiji je domaćin srbijanski predsjednik Boris Tadić, bit će održan u petak u arheološkom nalazištu Viminacijumu nadomak srbijanskom mjestu Kostolcu.
Uz Josipovića i Tadića, na skupu će, kako je najavljeno, sudjelovati predsjednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Makedonije Đorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović. Grčka i Moldavija će na summitu biti predstavljene na razini ministra kulture i zamjenika ministra kulture.

Na summitu će također sudjelovati i glavna ravnateljica UNESCO-a (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Irina Bokova, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androula Vasiliou i glavna ravnateljica za obrazovanje, kulturu i naslijeđe, mlade i sport Vijeća Europe Gabriela Bataini-Dragoni.

Kako je ranije priopćeno iz UNESCO-a, glavna tajnica te organizacije na summitu će se zauzeti za nove poticaje regionalnim projektima suradnje. Predstavnici te organizacije, koja od 1990-ih provodi projekte rekonstrukcije i pomirenja u regiji, zatražit će, kako je najavljeno, potporu za niz prekograničnih projekata za očuvanje i promicanje regionalne materijalne i nematerijalne baštine, suvremene i narodne kulture, suvremene umjetnosti i kulture kao ''motora'' razvoja.

Poseban naglasak će biti na projektima usmjerenim na zapošljavanje, a očekuje se da će šefovi država sastanak završiti usvajanjem zajedničke deklaracije koja bi trebala ponuditi osnove za unaprjeđenje suradnje država i umjetnika u regiji na stvaranju i očuvanju buduće baštine čovječanstva koju čini i suvremena umjetnost.

Summit šefova država jugoistočne Europe nastavak je inicijative koju je UNESCO pokrenuo konferencijom na visokoj razini o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi u travnju 2002. godine, koja se održava svake godine, a čiji je domaćin Hrvatska bila 2006. godine, kada je skup održan u Opatiji.