c S
Dnevne novosti

UNHCR zadovoljan programom za izbjeglice u jugoistočnoj Europi

09.11.2011 07:20 ŽENEVA, 8. studenog 2011.(Hina/AFP), UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice izrazilo je u utorak zadovoljstvo nakon što su četiri zemlje jugoistočne Europe prihvatile Zajednički regionalni program pomoći izbjeglicama, koji bi im, drži UNHCR, mogao pomoći u pristupu EU.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u ponedjeljak su potpisali deklaraciju kojom je definiran konačni okvir za rješavanje izbjegličkog pitanja u zemljama na jugoistoku Europe i dane smjernice za buduće djelovanje.

UNHCR raduje ta deklaracija. Nastala je nakon intenzivnih napora četiriju zemlja i predstavlja čvrstu obvezu njihovih vlada da surađuju na nacionalnoj i regionalnoj razini u rješavanju problema tog dijela Europe, navela je UN-ova agencija u priopćenju.

Deklaracija, potpisana u Beogradu na konferenciji o rješavanju problema izbjeglih i prognanih, utvrđuje okvire zajedničkoga regionalnog programa trajnih rješenja za oko 74.000 izbjeglih i prognanih koji još žive u prihvatnim centrima, a usmjeren je na osiguranje odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja.

Zajednički program sastavni je dio deklaracije i bit će predstavljen na donatorskoj konferenciji početkom 2012. godine.