c S
Dnevne novosti

Vatikan reagirao na odluku Ministarstva pravosuđa RH

12.08.2011 07:29 RIM, 11. kolovoza 2011.(Hina/ANSA) Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, kako prenosi agencija ANSA, izrazio je u četvrtak "iskreno čuđenje" zbog rješenja koje je jučer donio hrvatski ministar pravosuđa a kojim se povratak dobara istarskog samostana u Dajli Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj proglašava ništavnim.

"Vijesti o poništenju ili 'proglašenjem ništavnim', od strane Ministarstva pravosuđa, odluka koje je već donio Ured državne uprave u istarskoj regiji Buje o povratku dobara župi Dajla pobuđuju iskreno čuđenje, bilo zato što je usvojena odluka doista izvanredna bilo zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo kako Hrvatskoj tako i Svetoj stolice rješava u duhu suradnje, bilo, na koncu, zato što takav postupak nije u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti", rekao je Lombardi a prenosi ANSA. O tome slučaju, dodao je Lombardi, "zainteresiranim će se stranama morati dati mogućnost preispitivanje te odluke na odgovarajućim mjestima".

Ministarstvo pravosuđa ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama. Ministarstvo je priopćilo da je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

"Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima", stoji u priopćenju.