c S
Dnevne novosti

Vlada: operativni programi za financijsko razdoblje EU-a 2014.–2020.

30.08.2013 07:19 ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina), Vlada je na sjednici  u četvrtak odredila operativne programe za financijsko razdoblje Europske unije od 2014. do 2020. godine, koji su preduvjet za povlačenje sredstava iz Unijinih financijskih instrumenata.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, izvijestio je da se Vlada odlučila za tri operativna programa – iz područja konkurentnosti i kohezije; učinkovitih ljudskih resursa te iz područja tehničke pomoći. Glavninu sredstava iz europskih fondova Hrvatska bi prema Vladinu planu trebala dobiti realizacijom projekata iz Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije, a manji dio iz ostala dva programa.

Potpredsjednik Grčić kazao je kako će sva tri operativna programa biti pripremljena do kraja godine, a Europskoj komisiji predana na samom početku 2014. godine. Prema Grčićevim prognozama, Hrvatska će na krilima bespovratnih sredstava iz europskih fondova otvoriti novi investicijski ciklus u kojem će do 2016. godine dominirati ulaganja u projekte vodnog gospodarstva, a nakon toga očekuje velika ulaganja u željeznicu. Hrvatskoj će u od 2014. do 2020. godine na raspolaganju iz fondova EU-a biti 8,3 milijarde eura.