c S
Dnevne novosti

Vlada Saboru uputila Zakon o upravljanju državnom imovinom

05.07.2013 07:20 ZAGREB, 4. srpnja 2013.Hina, Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru poslala prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, koji uspostavlja novi, efikasniji sustav upravljanja državnom imovinom.

Ovim se zakonskim prijedlogom, po riječima potpredsjednika Vlade Branka Grčića, najizravnije regulira sustav koji bi trebao provoditi već utvrđenu Strategiju upravljanja državnom imovinom. Time se pokušavaju riješiti i brojni problemi u upravljanju državnom imovinom i njenim korištenjem, jer je, primjerice, danas imovina rasuta po različitim resorima, a često se ni ne zna kolika je njena vrijednost, rekao je Grčić. To ima negativne učinke na investicijsku klimu, otežava vođenje ekonomske politike, pa se zakonom državna imovina želi staviti u funkciju budućih investicija i gospodarstva.

Zakonom se tako predviđa da se upravljanje državnom imovinom ujedini u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, koji bi upravljao nekretninama i udjelima u tzv. strateškim tvrtkama, kojih je oko 55. Manjinski udjeli u nestrateškim firmama, koje često probleme rješavaju kreditima i pozajmicama na račun proračuna, a kojih je preko 500, kazao je Grčić, prijeći će pak u Centar za prodaju i restrukturiranje (CERP), a AUDIO se gasi. Također, osniva se i posebno vladino povjerenstvo koje će voditi računa o strateškim tvrtkama, dok se manjinski udjeli što prije moraju prodati, kazao je Grčić.

Pritom je istaknuo i da će se smanjiti i ukupni troškovi cijelog sustava, jer će od 250-260 ljudi koji sada rade u sustavu ostati dvjestotinjak. Grčić je pojasnio i kako ovaj zakonski prijedlog ide u hitnu proceduru kako bi se do kraja rujna imala kompletno uspostavljena organizacija. Ministar financija Slavko Linić je pak istaknuo da je jedan od najvećih problema visok javni dug. Dobar dio ove imovine treba se privatizirati, jer će u privatnom sektoru biti efikasniji, ali i zato što će nam u budućih 5 godina prihodi od privatizaciji biti jedini izvor sredstava za smanjenje javnog duga.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na kritike ovog zakonskog prijedloga, kao i na primjedbe na zakon o strateškim investicijskim projektima, kazavši da se radi o konkretnoj imovini te da nema načina da se nešto sakrije. "Odluke treba donositi, bit će grešaka, ali ukupan rezultat mora biti pozitivan", kazao je Milanović.