c S
Dnevne novosti

Zagreb: uvid u popis birača do 19. studenog

03.11.2011 07:05 ZAGREB, 2. studenog 2011.(Hina), Zagrebački Gradski ured za opću upravu u srijedu je izvijestio građane da mogu pregledati svoj upis u popis birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak, a svoje zahtjeve mogu podnositi do 19. studenog.

"Građanima skrećemo pozornost da uvidom u popis birača mogu provjeriti je li im upisana odgovarajuća nacionalna pripadnost te izvršiti ispravak ili dopunu tog podatka, a da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti", stoji u priopćenju iz Gradskog ureda za opću upravu. Posebno pozivaju građane koji će napuniti 18 godina života do održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

"Oni koji će napuniti 18 godina života do 19. studenoga to mogu učiniti osobno, a za one koji će napuniti nakon toga datuma, izjavu o njihovoj nacionalnoj pripadnosti daju roditelji sporazumno u Gradskom uredu za opću upravu", navodi se u priopćenju. Birači koji će se na dan izbora zateći izvan Zagreba mogu se privremeno upisati u popis birača u gradu ili općini gdje će se na dan izbora zateći, a privremeni upis u popis birača izvan mjesta prebivališta obavlja se na temelju potvrde o upisu u popis birača.

Birači bez prebivališta u Hrvatskoj koji borave ili će se na dan izbora zateći u Gradu Zagrebu mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju. Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa birača, izdavanje potvrde o upisu u popis birača ili prethodnu registraciju podnosi se radnim danom od 8,30 do 16,30, a u subotu 5. 12. i 19. studenog od 9 do 13 sati u Odsjeku za vođenje popisa birača Grada Zagreba na Trgu Francuske Republike 15 (zgrada područnog ureda Črnomerec) te u sjedištu Gradskog ureda, na adresi Trg Stjepana Radića 1 (soba 207).

Građani pritom trebaju predočiti važeću ispravu o identitetu. Pregled popisa birača može se izvršiti i putem web stanice Grada Zagreba www.zagreb.hr. kao i putem web stranice Ministarstva uprave www.uprava.hr, a korisnicima T-Mobile i Vipnet mreže omogućeno je da putem SMS poruke provjere mjesto upisa u popis birača i biračko mjesto, na način da matični broj građana upišu u PORUKU, te da istu proslijede na broj 54 54.