c S
Dnevne novosti

Zatvorena birališta u Srbiji

07.05.2012 07:14 BEOGRAD, 6. svibnja 2012.(Hina), U Srbiji su u nedjelju navečer u 20 sati zatvorena biračka mjesta na kojima se tijekom dana odvijalo glasovanje na predsjedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u toj zemlji, a kako je priopćio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), do 19 sati glasovalo je 53,6 posto birača.

Na izborima je moglo glasovati 6.770.013 birača, na ukupno 8.549 biračkih mjesta u Srbiji, a glasovanje je građanima Srbije omogućeno i na 38 biračkih mjesta u 22 strane države. Kako je priopćio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), na općim izborima je do 19 sati glasovalo 53,6 posto birača, što je gotovo istovjetno odazivu birača na parlamentarnim izborima 2008. godine.

Po riječima programskog ravnatelja CeSID-a Marka Blagojevića izlaznost birača je najveća u središnjoj Srbiji, gdje je do 19 sati glasovalo 55,5 posto birača, potom u Vojvodini gdje je glasovalo 53,7 posto birača, dok je Beograd zabilježio odziv od 50 posto birača. Programski ravnatelj CeSID-a u obraćanju medijima izjavio je kako se očekuje da ukupna izlaznost birača do zatvaranja birališta bude na razini od oko 60 posto te da se ne može očekivati ''ništa dramatično drukčije'' u odnosu na odziv s prethodnih izbora 2008. godine.

Izbori su, po riječima Blagojevića, protekli bez nepravilnosti koje bi svojim brojem ili utjecajem mogle utjecati na regularnost izbora. Blagojević je rekao da su uoči zatvaranja biračkih mjesta zabilježene gužve te da su birački odbori imali obvezu omogućiti glasovanje svima koji su se zatekli u redu za glasovanje u trenutku zatvaranja birališta dodavši kako će to utjecati na to da se na mjestima gdje su bile veće gužve kasnije počne s brojanjem glasova.

Također je objasnio kako preliminarne procjene CeSID-a neće uključivati glasove birača s Kosova, s obzirom da se ti glasovi broje tek kada izborni materijal bude dopremljen s Kosova u južnosrbijanska mjesta Rašku i Vranje. Po njegovim riječima, to znači da će glasovi s Kosova biti prebrojani kasnije tijekom noći te će biti poznati u ponedjeljak ujutro. Dodao je kako glasovi s Kosova mogu imati utjecaja na rezultate izbora, posebice kada je riječ o strankama koje budu oko cenzusa (od pet posto, koliko je minimum za ulazak u parlament).

Prema nešto ranije objavljenim podacima Republičke izborne komisije (RIK), na općim izborima u Srbiji do 18 sati je glasovalo 48,24 posto birača upisanih u birački spisak. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je u središnjoj Srbiji na izbore izišlo 48,37 posto birača, u Vojvodini 47,89 posto, a u Beogradu 46,34 posto. Prema njegovim riječima, u Novom Sadu je do 18 sati glasovalo 44,73 posto, u Nišu 48,44 posto, u Kragujevcu je izlaznost bila 46,64 posto, dok je u Čačku na birališta izašlo 46,79 posto glasača.

Vukmirović je kazao da je izlaznost u istom razdoblju na izborima 2008. godine bila 46,45 posto. RIK, kako je istaknuo, nije do kasno poslijepodne dobio nikakva izvješća o nepravilnostima na izborima, a rok za njihovo prijavljivanje je 24 sata. Šef Misije OESS na Kosovu Verner Almhofer izjavio je ranije, komentirajući činjenicu da je u dvjema općinama s većinskim Srbima ipak bilo lokalnih izbora unatoč protivljenju kosovskih vlasti i međunarodne zajednice, da u općinama Zvečan i Zubin Potok na sjeveru Kosova, gde su se održali i lokalni izbori, nije bilo kršenja sporazuma jer se za općinska tijela glasovalo na posebnim biračkim mjestima.