c S
Dnevne novosti

HGK: S novim zakonom bit će više stanova za dugoročno stanovanje i niže cijene najma

26.08.2024 07:30 Upravljanje
ZAGREB, 23. kolovoza 2024. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) "snažno podržava" prijedlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, jer će omogućiti kvalitetnije upravljanje stambenim jedinicama na dobrobit stanara, ali i doprinijeti razvoju održivog turizma i kvalitetnijoj ponudi turističkih smještajnih kapaciteta.

"Prijedlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada možemo gledati i kao dio Nacionalnog plana stambene politike jer bi trebao omogućiti više stanova na tržištu za dugoročno stanovanje, a posljedično i manju cijenu najamnina. Kvalitetnijim i strožim uvjetima kratkoročnog najma osigurava se da stambene jedinice služe svojoj prvotnoj svrsi – stanovanju. Ujedno je ovo i demografska mjera jer će mladim obiteljima, ali i svima ostalima na raspolaganju biti veći broj stambenih jedinica", istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj u izjavi koja se prenosi u priopćenju objavljenom u petak.

Nakon što zažive zakonske izmjene, vlasnici stanova u višestambenim zgradama, koji svoju nekretninu budu željeli davati u najam turistima ili stranim radnicima, morat će ishoditi suglasnosti 80 posto suvlasnika u zgradi, odredba je zakona koja predstavlja najveću novost, napominju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Prijedlog zakonskih novosti u četvrtak je na sjednici Vlade predstavio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, istaknuvši da je ovo prvi put da se donosi jedan zakonski akt koji definira održavanje i upravljanje višestambenim zgradama.

Spomenuto ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja Bačić je obrazložio činjenicom što u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske elektroprivrede, 40 posto sveukupnog stambenog fonda ne služi stanovanju. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati njihovoj prvotnoj i izvornoj namjeni, što bi trebalo povećati ponudu na tržištu te tako smanjiti cijene stambenog kvadrata i dugoročnog najma, poručio je. Također, razlozi zakonskih izmjena leže i u sve učestalijim primjedbama suvlasnika zgrada na srozavanje kvalitete života u zgradama zbog apartmanizacije i smještaja većeg broja stranih radnika.

Naime, prijedlogom zakona se putem potrebne suglasnosti 80 posto sustanara ograničava i iznajmljivanje stana stranim radnicima, u slučaju kad ih je više od četvero i kada nisu u neposrednom srodstvu. Nadalje, zakonskim izmjenama se između ostalog po prvi puta uvodi zajednica suvlasnika koja ima svoju pravnu osobnost. Kako je naveo Bačić, u proteklih 30-ak godina uočeni su nedostatci po pitanju potrebne većine suvlasnika koji odlučuju o pojedinim aktivnostima i radovima na upravljanju i održavanju zgrada i sada će ta potrebna većina biti smanjena, primjerice kada su u pitanju hitni i nužni popravci, investicijsko održavanje zgrada, kao i imenovanje upravitelja, predstavnika suvlasnika.

Bitna je novost i da će sve zgrade koje imaju tri kata ili više po posebnom programu moći ugrađivati liftove, pri čemu će država participirati s 33 posto vrijednosti ugrađivanja lifta. Također, s obzirom na stanje fasada u središtima i jezgrama gradova, posebnim programom će biti regulirano i Vladino sufinanciranje obnove tih fasada, također s udjelom od 33 posto. Uvode se i kazne, ukoliko suvlasnici samovoljno dograđuju višestambene zgrade, rekao je jučer ministar. A s ciljem suzbijanja nelegalne gradnje predložene su i usvojene izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji te Zakona o komunalnom gospodarstvu, kako bi ovlasti za reakciju imali i komunalni redari općina i gradova, čime bi se djelovalo na terenu odmah po saznanju o započetim projektima koji nisu u skladu sa zakonom.

Također, zakonom se želi doprinijeti efikasnijem postupanju protiv nezakonitih graditelja na način da se komunalnim redarima proširi ovlast djelovanja po pitanju sprječavanja bespravnog građenja imajući u vidu problem svih jedinica lokalne samouprave koji se odnosi na bespravnu gradnju, odnosno građenje bez potrebnih dozvola te relativno nedovoljan broj građevinskih inspektora."Od iznimne je važnosti kvalitetnije upravljanje stambenim fondom i očuvanje prostora, kao našeg najvrjednijeg resursa", zaključila je Mirjana Čagalj.