c S
Dnevne novosti

Meksički Senat usvojio reformu pravosuđa, oporba osuđuje prijetenju vladavini prava

12.09.2024 07:10 MEXICO CITY, 11. rujna 2024. (Hina/Reuters) - Meksički Senat je u srijedu odobrio sveobuhvatnu reformu pravosuđa koja uključuje izravan izbor narodnim glasovanjem više od 6500 sudaca, uključujući Vrhovni sud, što predstavlja potpunu preobrazbu pravosuđa koja bi, tvrde kritičari, mogla ugroziti vladavinu prava i naštetiti gospodarstvu.

Na maratonskoj, 12-satnoj sjednici, koja je morala biti prekinuta i izmještena zbog upada prosvjednika u zgradu Senata, vladajuća stranka Morena i njezini saveznici su uspjeli osigurati dvije trećine glasova potrebnih za usvajanje reforme koja je izazvala prosvjede, štrajk zaposlenika u pravosuđu i uzdrmala tržište. Okosnicu ustavne reforme, koju je predložio ljevičarski predsjednik u odlasku Andres Manul Lopez Obrador, predstavlja izravan izbor narodnim glasovanjem više od 6500 sudaca, uključujući Vrhovni sud. 

Reformom se također predlaže smanjenje broja sudaca Vrhovnog suda s 11 na devet, skraćivanje njihovih mandata na 12 godina i smanjenje potrebnog radnog iskustva s 10 na pet godina. Uz aplauz i odobravanje vladajućeg bloka, reformu je podržalo 86 senatora, dok je 41 bilo protiv. Reforma stupa na snagu nakon objave u meksičkom službenom glasniku.

Ovom ishodu je prethodila užarena rasprava i prava politička drama, a vladajućoj koaliciji je na početku sjednice nedostajao jedan glas za nadmoćnu većinu koja bi osigurala prolazak ustavne reforme. No, na kraju je jedan oporbeni zastupnik probio stranačke redove i glasao za reformu, dok je drugi bio odsutan, uz optužbe da je priveden kako bi ga se spriječilo da glasuje. Morena odbacuje bilo kakvu krivnju. "Ovo je tužan dan za Meksiko", rekao je senator Alejandro Moreno, predsjednik oporbene Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).

"Reforma je izglasana u Senatu uz pomoć smicalica i pod nezamislivim pritiscima i prisilom", istaknuo je Moreno. Zeleno svijetlo da provede ustavne reforme i program ekonomskog nacionalizma je velika pobjeda za predsjednika na odlasku, Lopeza Obradora, koji tvrdi da je pravosudna reforma bila potrebna kako bi služila ljudima, a ne pogodovala interesima eliti i kriminalaca. Ljevičarski lider je također rekao da želi promjenu ustava kako bi pojačao vladinu kontrolu nad ključnim sektorima ekonomije, uključujući energetiku.

Kritičare, međutim, brine alarmantna koncentracija moći u rukama vladajuće stranke i povratak autoritarnom sustavu vladanja. Glavni trgovinski partneri Meksika, Sjedinjene Države i Kanada, upozorili su da bi promjene mogle potkopati trgovinski pakt triju zemalja i negativno utjecati na ulaganja. Usvojene reforme su preplašile tržišta, a od pobjede Morene je meksički pezo oslabio za 17 posto. Predsjedničku funkciju nakon odlaska Lopeza Obradora preuzima 2. listopada Claudia Sheinbaum, koja će se morati pobrinuti za sanaciju mogućih negativnih posljedica reforme u prvim mjesecima mandata.