c S
Dnevne novosti

Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo HPK

01.08.2024 07:30 TRAKTOR
ZAGREB, 31. srpnja 2024. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je u srijedu sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na temu aktualnih problema u ratarstvu, objavilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Na sastanku se među ostalim razgovaralo o administrativnom opterećenju poljoprivrednika, a poseban naglasak je stavljen na geotagirane fotografije. Razgovaralo se i o zaštiti cijena pšenice, plasiranju proizvoda na tržište, udruživanju proizvođača te povezivanju svih sudionika primarne proizvodnje. Republika Hrvatska je, kako se navodi u priopćenju, samodostatna u proizvodnji žitarica, posebno obične pšenice, osim u godinama s izrazito nepovoljnim klimatskim uvjetima. U 2023. godini požnjeveno je 171.231 hektara na kojima je proizvedeno 821.526 tona pšenice. HPK je iznio zabrinutost oko cijene pšenice, koja je niska za proizvođače, a najvećim dijelom je trenutno uzrokovana ratom u Ukrajini. "Hrvatsko tržište i cijene trebaju biti usklađene s burzovnim cijenama u EU“, istaknuli su predstavnici Odbora za ratarstvo HPK.

Iz HPK su vezano uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu naglasili kako proizvođači ostaju bez zemljišta zbog administrativnih ograničenja, što dovodi do pada proizvodnje. "Kroz svakodnevne sastanke i konzultacije s različitim poljoprivrednim akterima shvaćam da je poljoprivredno zemljište ključni problem", kazao je Dabro napominjući kako će idući sastanak biti na temu izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Napravit će se prvi korak prema rješavanju problema sa zemljištem, što će pridonijeti krajnjem cilju, a to je stavljanje fokusa na proizvođače i proizvodnju, rekao je Dabro.

Iz Ministarstva su naveli kako nastavljaju pomagati ratarskom sektoru te je strateškim planom, unutar izravnih plaćanja uz osnovnu potporu dohotku, dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku i dodatnu potporu dohotku za mlade poljoprivrednike, ratarima na raspolaganju i dobrovoljne klimatsko-okolišne intervencije u obliku jednogodišnjih obveza, eko shema. Od ukupno osam eko shema u ratarstvu je prihvatljivo pet eko shema. Ministarstvo će, kako su kazali, nastaviti kontinuirano pratiti probleme te u suradnji s poljoprivrednicima raditi na kratkoročnom i dugoročnom rješavanju problema, kroz pravnu i financijsku pomoć. Idući sastanak je dogovoren za deveti mjesec.