c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Razgovori o jačanju informatičke siguranosti u zdravstvenom sustavu

27.08.2024 07:25 ZAGREB, 26. kolovoza 2024. (Hina) - Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se u ponedjeljak s predstavnicima Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e i Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije s kojima je razgovarao o jačanju informatičke sigurnosti u zdravstvenom sustavu i zaštiti od hakerskih napada.
Tijekom radnog sastanka u Ministarstvu zdravstva s državnim tajnikom Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernardom Gršićem te predstavnicima Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e razmatrane su mogućnosti dodatne zaštite i praćenja rada informatičke infrastrukture u zdravstvenom sustavu, praćenje i izvještavanje nadležnih službi o pokušajima napada informatičkog sustava te proširenje korištenja dodatnih alata za zaštitu bolničkih informatičkih sustava, priopćili su iz Ministarstva zdravstva. 

''Ovakvim radnim sastancima i međuresornom suradnjom vidljiv je iskorak ka dodatnoj informatičkoj sigurnosti, sve za dobrobit i zaštitu pacijenata, građana Republike Hrvatske", poručio je Beroš. Izrazio je zadovoljstvo s brzom reakcijom nadležnih službi u slučajevima hakerskih napada, koji predstavljaju potencijalnu veliku opasnost današnjice, posebice za zdravstveni sustav, te iskazao spremnost ka još aktivnijem upravljanju zdravstvenim informatičkim sustavom. Prije dva mjeseca meta hakera bio je KBC Zagreb, u kojem su nakon napada nestali podaci dio onkoloških pacijenata koji su čekali na terapiju zračenjem.