c S
Dnevne novosti

Ministarstvo zelene tranzicije uputilo poziv za prelazak na kružno gospodarstvo

16.09.2024 07:05 ZAGREB, 13. rujna 2024. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije u četvrtak je u postupak e-savjetovanja uputilo poziv vrijedan 58 milijuna eura za ulaganje u učinkovitu upotrebu resursa i potpora prelasku na kružno gospodarstvo iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Radi se o bespovratnim sredstvima, pri čemu je 20 milijuna eura predviđeno za recikliranje biootpada, 20 milijuna eura za recikliranje građevnog otpada te 18 milijuna eura za recikliranje otpadne plastike, priopćili su iz Ministarstva. Poziv je to u okviru reformske mjere NPOO-a "Program smanjenja odlaganja otpada", a kojim će se povećati kapaciteti RH za recikliranje građevnog otpada, biootpada te otpadne plastike i tako doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom, povećanju učinkovitosti upotrebe resursa te poticanju prelaska na kružno gospodarstvo.

Dodatno će se potaknuti provedba ciljeva Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske do 2028., uključujući recikliranje i pripremu za ponovnu uporabu najmanje 60 % mase komunalnog otpada, odvojeno sakupljanje i recikliranje 36 % biootpada iz komunalnog otpada, odvojeno sakupljanje i oporabu najmanje 60 % otpadne ambalaže te recikliranje 55 % - 80 % otpadne ambalaže namijenjene materijalnoj oporabi, kao i 65 % otpadne ambalaže do kraja 2025.

Poziv će doprinijeti ostvarenju zadanog cilja oporabe najmanje 70 % mase neopasnog građevnog otpada, navodi Ministarstvo. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 70 tisuća eura, a najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 1,8 milijuna eura za ulaganja u recikliranje biootpada, milijun eura za ulaganja u recikliranje građevinskog otpada te 800 tisuća eura za ulaganja u recikliranje otpadne plastike.