c S
U središtu

Odricanje od tužbe u upravnome sporu

20.09.2024

Odricanje od tužbe nije predviđeno ni jednom propisom, nema pravnog učinka, pa ne može utjecati ni na nastup pravomoćnosti rješenja (upravnog akta) donesenog u upravnom postupku.

Pravomoćno je ono rješenje protiv koje se ne može izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor (prvi dio1 članka 13. Zakona o općem upravnom postupku).2

U pokušaju da što prije ishodi potvrdu (klauzulu) pravomoćnosti upravnog akta donesenog u upravnom postupku, stranka u upravnom postupku ponekad poseže za odricanjem od tužbe u upravnom sporu. No, takvo odricanje nema nikakav pravni učinak.

Naime, upravni postupak i upravni spor zasebni su pravni postupci. Tužba kojom se pokreće upravni spor nije pravni lijek u okviru upravnog postupka, već je riječ o podnesku kojim se pokreće novi, sudski postupak. S druge strane, odricanje je radnja vezana uz pravne lijekove (najčešće žalbu) u okviru postupka koji već traje.

Stranci u spomenutoj situaciji od koristi ne bi bilo ni da podnese tužbu, pa je potom odmah povuče, jer pravomoćnost rješenja ni u kojem slučaju ne može nastupiti prije isteka roka za podnošenje tužbe (članak 40.  Zakona o upravnim sporovima). Unutar roka za podnošenje tužbe, stranka u upravnom postupku (tužitelj u upravnom sporu) ovlašten je povući, ali i ponovno podnijeti tužbu.3

Uzgredno, kada je odricanje dopušteno u odnosu na žalbu (na primjer, članak 106. Zakona o općem upravnom postupku, odnosno članak 129. Zakona o upravnim sporovima), odricanje može utjecati na nastup pravomoćnosti tek kada se od žalbe odreknu sve stranke u postupku ili sporu.

dr. sc. Alen Rajko


 



^ 1 Prvi dio članka 13. ZUP-a sadržava opću definiciju pravomoćnosti odluke, dok se drugi dio toga članka, nakon teksta „(pravomoćna odluka)“, odnosi samo na materijalno pravomoćna rješenja i na ograničenja njihova stavljanja izvan snage.

^ 2 O pravomoćnosti rješenja v. primjerice: Rajko, Alen, Kada upravni akt postaje izvršan, a kada pravomoćan?, Informator, br. 6663/21. Ta je tema obrađena i u okviru Ius-Infovog praktikuma Upravni postupak i upravni spor – pitanja iz prakse (22.10.2021.).

^ 3 Povezano s time, v. primjerice odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj: U-III-4199/2019 od 16. lipnja 2021.