c S
Dnevne novosti

SDP: Subvencije studentima za najam su niske i mogu dovesti do novih poskupljenja

01.08.2024 07:10 ZAGREB, 31. srpnja 2024. (Hina) - SDP smatra da je Vladina mjera subvencioniranja studenata u iznosu od 60 eura za najam u privatnom smještaju premala te da bi mogla dovesti do novih nekretninskih poskupljenja i da je rješenje gradnja novih studentskih domova i proširenje postojećih.

Studentski centar u Zagrebu od jeseni povećava cijene smještaja u studentskim domovima od tri do 10 eura, ovisno o kategoriji smještaja, a Vlada će studentima koji ne dobiju mjesto u domu subvencionirati privatni smještaj u iznosu od 60 eura.

"Najviši državni dužnosnici sebi su podigli plaće, a istovremeno su podigli cijenu smještaja u studentskim domovima", rekla je saborska zastupnica SDP-a Anita Curiš Krok na konferenciji za novinare u srijedu. Dodala je da je povećanje cijena neminovno u svim sektorima, ali kada se povisuju cijene onda se treba povisiti i kvaliteta infrastrukture, usluga i standarda što nije slučaj u studentskim domovima. Rekla je da od vremena vlade Zorana Milanovića nije povećan smještajni kapacitet za studente, dok Vlada HDZ-a daje sredstva za izgradnju kampusa i boljeg studentskog standarda u Mostaru.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki, rekao je da je za smještaj u studentske domove u Zagrebu stiglo oko 10 tisuća molbi, a da je kapacitet 6800 te da će oko tri tisuće studenata ostati bez smještaja u domu. "Takav scenarij ponavlja se iz godine u godinu i to brojke jasno pokazuju", rekao je. Objasnio je da je na razini Europske unije smještajni kapacitet u studentskim domovima oko 20 posto, dok je u Hrvatskoj 10 posto. "Apeliramo da se počne s urgentnom izgradnjom novih studentskih domova i dogradnjom postojećih kapaciteta. Situacija je alarmantna i studenti ne mogu čekati", rekao je Lukavečki.

Predsjednica Središnjeg savjeta Foruma mladih Tesa Goldstein upozorila je na visoke cijene privatnog smještaju u Zagrebu i niske subvencije za najamnine koje je država namijenila studentima. "Najmodavci su fizičke osobe što dovodi do nestandardizirane ponude, imamo stanove niske kvalitete s vrlo visokim cijenama, a tu je i snažno prisutna nesigurnost za najmoprimce", upozorila je. Goldstein je rekla da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih dodijeliti 2805 subvencija studentima podstanarima za privatni smještaj u iznosu od 60 eura.

Forum mladih smatra da je sistem subvencija nekoristan za borbu protiv nekontroliranog tržišta nekretnina i da takav model može dovesti do povećanja cijena najma. "Ključ za rješenje ove situacije vidimo u povećanju smještajnih kapaciteta u studentskim domovima kao i u povećanju iznosa same subvencije", rekla je.