c S
Dnevne novosti

Varaždinu 80.000 eura za razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga

26.07.2024 07:15 VARAŽDIN, 25. srpnja 2024. (Hina) - Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj potpisao je u četvrtak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o sufinanciranju razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga, a projekt vrijedan 218.808 eura Fond će sufinancirati s 80.000 eura.

Ugovor je potpisan temeljem Javnog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljuje sredstva za neposredno sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

U Varaždinu se uvode pametna prometna rješenja za inteligentno upravljanje kontrolom ulaska u pješačku zonu grada, sa ciljem rješavanja problema nedopuštenih ulazaka u pješačku zonu osobnim prometnim vozilima i motornim vozilima dostave izvan termina određenog za dostavu.

Implementacija pametnog prometnog rješenja predviđa praćenje i nadzor te rekonstrukciju spornih događaja - rano i pouzdano detektiranje, prepoznavanje, kontroliranje te nadzor, kako bi se učinkovitije upravljalo prometom u pješačkoj zoni, u svrhu povećanja sigurnosti i kvalitete života građana. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 218.808,75 eura, od čega će Fond sufinancirati iznos od 80.000 eura.