c S
Dnevne novosti

Zoričić: Izvještaji o održivosti neće dodatno opteretiti poduzetnike

05.07.2024 07:20 ZAGREB, 4. srpnja 2024. (Hina) - Vladin predstavnik Davor Zoričić otklonio je u četvrtak bojazni dijela saborskih zastupnika da će uvođenje obveze sastavljanja izvještaja o održivosti biti dodatan teret za domaće poduzetnike koji će se s tom novom obvezom teško nositi.

Nema razloga za zabrinutost, na vrijeme smo počeli komunicirati prema poduzetnicima, stići će se prilagoditi, rekao jer Zoričić u saborskoj raspravi o tri zakonska prijedloga kojima se u domaće zakone prenosi europska direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD). Cilj joj je osigurati odgovarajuće javno dostupne informacije o tome kako rizici o održivosti, poput klimatskih promjena ili ljudskih prava, utječu na poslovanje poduzetnika, ali i da bi se vidjelo kako poslovanje poduzetnika utječe na društvo i okoliš.

Zoričić, državni tajnik u Ministarstvu financija, objasnio je da nova obveza neće odmah obuhvatiti sve poduzetnike, nego će oni biti obuhvaćeni po krugovima. U prvom krugu izvještaje o održivosti sastavljat će poduzetnici koji su to već radili kroz nefinancijsko izvještavanje i koji za to imaju kapacitete. U 2025. će izvještavati za ovu godinu, a u sljedećem krugu izvještavati trebaju svi veliki poduzetnici za godinu kasnije, u posljednjem krugu obvezu će imati mali i srednji poduzetnici, ali oni koji su uvršteni na burzu tj. uređeno tržište, rekla je Danijela Blažanović (HDZ) koja je prenijela tvrdnje poduzetnika da nemaju sredstva da poslovanje usklade sa održivim razvojem. Zoričić je naveo da Hrvatska već ima 70-ak obveznika nefinancijskog izvještavanja, a u EU ih je oko 12 tisuća te da će im se broj do 2029. povećati na 500-tinjak u Hrvatskoj, odnosno na 50.000 u EU.

Lalovac: Bez brige za održivost, skuplje financiranje 

Obveznici koji su već kvalitetno izvještavali o nefinancijskom izvještavanju, a sad će u prvom krugu izvještavati o održivosti, su Hrvatske ceste, HAC, HEP, Hrvatska pošta, HPB, odgovorio je Zoričić Borisu Lalovcu (SDP) koji se zanimao kako u tom pogledu 'stoje' naša javna poduzeća. Lalovac kaže i kako, koliko god danas sve izgleda birokratski kroz EU direktive, administracija u Bruxellesu pokušava suštinski promijeniti poslovanje poduzetnika. Kada poduzetnici budu dobivali kredite od banaka, ukoliko ne budu vodili računa o održivosti, imati će skuplje financiranje odnosno veće kamate, pojašnjava SDP-ov zastupnik.

Prema predloženim novinama kritičan je Dario Zurovec (Fokus). Ne moramo male poduzetnike dodatno maltretirati revizijama, papirima, izvještajima, puno je toga vidljivo i kroz postojeće, kazao je. Svjesno da će nova obveza izvještavanja biti određeni teret poduzetnicima, Ministarstvo financija namjerava se prijaviti na projekt tehničke pomoći kroz koji će educirati poduzetnike o implementaciji Direktive, kazao je Zoričić.