c S
Dnevne novosti

Održava se Prva nacionalna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

19.09.2024 07:05 ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Prva nacionalna konferencija Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti započela je u srijedu a 300-njak stručnjaka bavit će se usklađivanjem javnog i privatnog sektora s novim regulatornim okvirom u tom području.

Državni tajnik Bernard Gršić naglasio je da kibernetičke prijetnje postaju sve složenije i utječu na naš život i poslovanje, a očituju se kroz različite maliciozne programe, računalne prevare, zlouporabe osobnih i financijskih podataka. "Cilj za sve aktere kibernetičke sigurnosti je uređen, dostupan i siguran kibernetički program!", kazao je Gršić. Dodao je da će NKS sustavno raditi na jačanju hrvatskih kapaciteta kibernetičke sigurnosti s ciljem praćenja, otkrivanja i sprečavanja kibernetičkih incidenata na nacionalnoj međunarodnoj i međusektorskoj razmjeni. "Ujedno će upravljati financijskom sredstvima Europske komisije za potrebe jačanja kapaciteta i kompetencija u području kibernetičke sigurnosti", rekao je Gršić. Neka od područja djelovanja NKS-a su edukacija te poticanja na učlanjenje različitih organizacija, institucija u svrhu stvaranja snažne zajednice znanja za kibernetičku sigurnost.

Statistike  pokazuju da na razini EU većina kompanija u jednoj godini doživi neki kibernetički incident, rekla je voditeljica NKS-a Vlatka Marčan. "Živimo u svijetu u kojem sve više ovisimo o digitalnim tehnologijama pa smo samim time i sve više izloženi kibernetičkim incidentima, zato je važno ulagati u kibernetičku sigurnost", dodala je.

Prvi dan konferencije ključni donosioci odluka i vodeći stručnjaci iz različitih sektora raspravljat će o novim regulatornim okvirima, strategijama i politikama koje će oblikovati budućnost kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj, ali i u Europi, s posebnim naglaskom na razdoblje do 2030. godine. Drugi dan konferencije mali i srednji poduzetnici te novoosnovana poduzeća dobiti će mogućnost otkriti prilike za financiranje kroz programe Digitalna Europa i Obzor Europa, naučiti kako prijaviti projekte i istražiti uspješne primjere poput projekata. Moći će i sudjelovati na radionici, na kojoj će imati priliku proći kroz cijeli proces prijave projektnih prijedloga.